L'1 de gener va entrar en vigor la reforma del RETA que obliga els autònoms a presentar a la Seguretat Social una previsió dels ingressos que tindran cada any i, en funció de l'esmentada quantitat, ajustar la seva cotització social. Tanmateix, un de cada dos autònoms no pensa presentar les seves previsions d'ingressos aquest primer any, pel que el 2023 pagaran les mateixes quotes que l'any passat i un altre terç se l'està pensant, segons ha comunicat aquest dilluns l'associació d'autònoms ATA al Baròmetre situació d'autònoms març 2023. L'informe determina que en el primer trimestre tan sols han complert el tràmit d'avançar els seus ingressos a la Seguretat Social u de cada deu, concretament el 12,5% dels 3,3 milions afiliats. D'aquest 12,5%, alguna cosa més de la meitat (53%) assenyala que la seva quota ha disminuït i el 33% que ha augmentat. La resta, no sap no contesta. No obstant això, dos de cada deu autònoms han declarat que "no saben" si han complert el tràmit, una cosa lògica si es té en compte que les solen realitzar els seus gestors.

La reforma del RETA estableix que els autònoms hauran de cotitzar a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos nets reals i fixa un període transitori de 10 anys, fins a 2032, quan la quota s'ajustarà als ingressos reals de cada any. El sistema determina que els autònoms hauran de presentar una previsió d'ingressos anualment, encara que permet que es canviï cada dos mesos perquè vagin ajustant la seva previsió a l'evolució real de la seva activitat. A tal final, la Seguretat Social ha obert una eina al seu web perquè agilitar la informació.

S'aplicaran les quotes de 2022

Tanmateix, aquells treballadors per compte propi que no compleixin amb la presentació de la declaració de previsió d'ingrés no tindran sanció i s'aplicaran la mateixa quota que venia pagant l'exercici precedent. Encara que, com reconeix la Seguretat Social, actualment el 85% dels autònoms cotitzen per la mínima, 294 euros al mes. El que no significa que la Seguretat Social ho doni per bo, ja que la reforma determina que Hisenda remetrà a la Seguretat Social cada any les dades de la declaració de la Renda de tots i cadascun dels autònoms, perquè s'acari si la cotització s'ha ajustat als ingressos declarats davant d'Hisenda.

Per als propers anys, la reforma ha determinat unes taules d'ingressos nets amb 15 trams a què s'aplica una quota, que aquest any té com a màxim 500 euros mensuals. Doncs bé, amb les dades d'Hisenda, la Seguretat Social revisarà les cotitzacions dels 3,3 milions d'autònoms per comprovar si les quotes que han abonat s'ajusten als trams d'ingressos de l'esmentada taula. Aquells treballadors per compte aliena que hagin guanyat per sobre del tram d'ingressos pel qual han cotitzat, hauran d'abonar la diferència (entre la quota abonada i la que els correspon per ingressos) i si han cotitzat per sobre del que estableix la taula, la Seguretat Social els abonarà d'ofici la diferència.

Però això serà dins d'any i mig, doncs en el cas d'aquest 2023, Hisenda no tindrà la informació de la Renda fins a la primavera de 2024, quan es facin les declaracions, i la Seguretat Social no tindrà les dades d'Hisenda fins a la tardor. Per la qual cosa molts autònoms prefereixen estalviar-se els tràmits i, sobretot, no avançar els diners a la Seguretat Social. Quan arribi la tardor de 2024, ja afrontaran el possible augment de les quotes.

Només el 20% ha demanat e KIT Digital

El Baròmetre de ATA també pregunta als associats per la impressió que tenen sobre la reforma del sistema de pensions, de la que només estan a favor el 8,2%. Al contrari, el 48,1% creu que aquest nou sistema de pensions perjudicarà la seva competitivitat, i un 29,1% considera que no pot assumir les noves càrregues que la norma comporta.

LLIGA també pregunta en aquesta edició per el KIT Digital, per al qual només han iniciat els tràmits el 20,3% dels enquestats. Un 62,4% no ho ha demanat i un 17,3% dels autònoms va optar per no contestar a aquesta pregunta. L'última qüestió del baròmetre fa referència a les pròximes eleccions. D'altra banda, la morositat, tant pública com privada, ha estat un problema per als autònoms, com diu el 38,3% dels enquestats. El 6,4% d'ells per part només d'entitats públiques, el 7,9% tant públiques com privades i el 24% per part d'altres empreses privades. Així mateix, un 58,2% dels autònoms enquestats des de ATA asseguren no veure's en aquest moment afectats per la morositat.

Respecte a la gestió de l'Administració Pública dels últims anys, els autònoms aproven a les comunitats autònomes (un 2,5 sobre un total de 5), l'administració local es qualifica amb un 1,9 sobre 5 i el Govern de coalició de Pedro Sánchez és la més mal valorada, amb un 1,3 sobre un màxim de 5.