El turisme a Catalunya es concentra en algunes zones, com Barcelona i, durant l’estiu, també als municipis costaners. Per això, el turisme rural i d’aventura aposta per un model diferent, més descentralitzat i desestacionalitzat, perquè “tenim una Catalunya preciosa durant tot l'any i l’hem d’aprofitar”, segons ha defensat Marinel·la Mosquera, directora de Pedratour, en un nou FOCUS ON.
La fundadora d’aquesta agència de turisme actiu i d’aventures ha participat en la vuitena edició de FOCUS ON, els debats sectorials d’ON ECONOMIA, que portava el títol Turisme català: del pes econòmic al pes social, juntament amb Marian Muro, directora general d'Apartur, Antoni Escudero i Martínez, president de la Federació d’Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona, i Josep Francesc Valls, director de la càtedra Retail, Turisme i Serveis de la UPF Barcelona School of Management.
Mosquera aposta per “una estratègia del territori en el seu conjunt, no podem, quan parlem de turisme i de massificació, centrar la mirada només en Barcelona”. “Jo tinc 3 D ficades al cap: desestacionalització, perquè tenim una Catalunya preciosa durant tot l'any i l’hem de saber aprofitar. Diversificació, perquè tenim moltíssim producte i molt diferent, i descentralització. Ara moltíssima gent ens ho creiem, que és una oportunitat molt bona, però ens falta moltíssima gestió per tirar-ho endavant”, ha afegit.
La directora de Pedratour no combrega amb el discurs de reduir el turisme, perquè creu en el potencial de moltes zones de Catalunya que no són tant en el focus. “Tenim una oportunitat de creixement encara molt gran en el conjunt del territori, no pensant només en una ciutat. Tenim moltíssimes possibilitats de creixement i de tenir molts tipus de turistes”.
Mosquera ha insistit que “a Catalunya, gairebé tot el territori té moltíssim potencial per créixer” i ha remarcat que, a més del que ve a Barcelona, cada cop més gent “contracta els seus viatges pensant molt en les experiències turístiques, i això ens beneficia perquè n'hi ha per tot el territori, distribuïdes per tot arreu”. Per exemple, en el turisme de ciclisme, que “se centra en la Costa Brava, perquè estan molt especialitzats i han fet una feina molt gran”.
Descentralitzar el turisme
Però descentralitzar és una tasca difícil, que no es pot fer amb èxit sense la participació decidida de l’administració. Agències com Pedratour expliquen Catalunya d’una altra manera, no enfocades a Barcelona o la costa, perquè es dediquen al senderisme, el cicloturisme, al barranquisme i al turisme actiu, però se senten poc acompanyades.
"Si no hi ha com una política ferma d'explicar-ho tot en el seu conjunt, per més que ho expliquem, tampoc s’acaba anant enlloc”
“Nosaltres potser sí que expliquem que la manera de visitar Catalunya potser és començar per Barcelona i llavors anar-nos movent pel territori, perquè tot està molt a prop. Però si no hi ha com una política ferma d'explicar-ho tot en el seu conjunt, per més que ho expliquem, tampoc s’acaba anant enlloc”, ha lamentat.
Malgrat tot, el sector viu un bon moment des de la pandèmia, que va potenciar el turisme interior: “La pandèmia va portar moltíssims visitants, perquè molts d'ells eren visitants i no turistes, eren excursionistes que venien a passar el dia, i sí que és veritat que ara s'ha regulat bastant i hi ha hagut una visió de posar la part turística en espais naturals i gestionar-los, i això crec que és bo pel sector turístic. Però bé, més enllà d'això, no s'ha fet gaire, falta moltíssima planificació”.
Pel que fa a la taxa turística, creu que no es coneix prou bé a què es dedica: “Ens falta una mica de transparència sobre on es destinen els recursos de la taxa turística. Quan busco informació, sí que veig quatre punts, però realment no hi ha un desglossament de cap a on ha anat la taxa turística, quin import es retorna cap als ajuntaments, quin import es queden els consells comarcals. Caldria tenir-ho una miqueta endreçat i explicar-ho al sector”.
Pot veure el debat sencer a continuació: