La taxa turística pot ser mortal per als hotels de la costa catalana si s’aplica el suplement municipal. Aquesta és una de les denúncies que ha fet Antoni Escudero i Martínez, president de la Federació d’Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona, a una nova edició de FOCUS ON, en la qual també s’ha mostrat totalment contrari als pisos turístics.
Escudero ha participat en el vuitè FOCUS ON, els debats sectorials d’ON ECONOMIA, que portava el títol Turisme català: del pes econòmic al pes social, juntament amb Marian Muro, directora general d'Apartur, Marinel·la Mosquera, directora de l’agència Pedratour, i Josep Francesc Valls, director de la càtedra Retail, Turisme i Serveis de la UPF Barcelona School of Management.
“Nosaltres no estem d'acord amb la taxa turística, perquè tenim la competència de tota la resta de l'Estat espanyol, on no la cobra ningú, només Balears. I s'està parlant que els ajuntaments també posaran un recàrrec a cada municipi. Aquí estem morts. Depèn quin tipus de color tinguem de l'ajuntament, això ens perjudicarà enormement”, ha valorat el president dels hostalers de la demarcació de Girona.

Escudero defensa que no és una taxa perquè no hi ha cap contrapartida per als que la paguen: “No és cap taxa, és un impost. Una taxa és quan tu pagues i et donen alguna cosa a canvi. A nosaltres no ens donen res, ni a ningú, ni a qui la paga. No et donen cap servei”. També ha denunciat que no es coneix el destí de la recaptació: “En 12 anys, a Catalunya s'han recaptat 641 milions d'euros, que no sabem on han anat a parar. I d'aquests 641 milions, el 18%, que són 115 milions, els ha recaptat la província de Girona”.
A més, l’empresari ha assegurat que en molts casos, l’acaba pagant l’hoteler: “El 80% del turisme són turoperadors, que et diuen que ells de la taxa turística no en volen saber res i se l'ha de menjar el propietari del local. Per això discrepem tant de la taxa, perquè només es pensa en Barcelona, que és una ciutat que dona molts beneficis, que té molts hotels molt cars, però aquí és diferent i hi ha llocs que per molt pocs euros al dia tens una pensió completa”.
En contra dels pisos turístics
Els habitatges d’ús turístic ha estat el tema més comentat per Antoni Escudero al debat, on ha tingut una topada amb Marian Muro, directora general de la patronal dels pisos turístics Apartur. L’oposició d’Escudero es basa en el fet que no han hagut de fer inversions, com sí els hotels, apartaments o cases de turisme rural, i en què a la província de Girona no hi ha una massificació turística que ho justifiqui.
“A Girona no tenim un problema d'aglomeració. És una província molt turística, amb unes infraestructures molt fortes. Doncs tenim un 60% d’ocupació al mes de juliol, un 76% a l'agost i la resta de l'any un 41%. Sobren llits, sobren hotels”, ha explicat. “Tenim 948 hotels, 148 càmpings, 877 cases de turisme rural, 119 apartaments turístics, que no és el mateix que els habitatges d'ús turístic, són dues coses totalment diferents. I habitatges d'ús turístic, que és on ve el problema, hi ha ni més ni menys que 46.119 pisos, que representen 253.700 habitacions”, ha afegit.
“A Girona no tenim un problema d'aglomeració. Sobren llits, sobren hotels"
“Nosaltres estem totalment en contra d'això, excepte en un cas: en els habitatges d'ús turístic que estiguin en un edifici sencer. Perquè si hi ha habitatge turístic en el primer, un en el tercer i un en el cinquè, a la gent que viu a l’edifici no li fa gens de gràcia. Tota la nit escales amunt i avall i festa, perquè ells estan de festa i ja passa fins i tot en urbanitzacions. Si el Govern de la Generalitat o l'espanyol ho anul·la, per nosaltres, i per tot el turisme, fantàstic. Amb la manca d'habitatge que hi ha, no podem tenir habitatges d'ús turístic, perquè ens farem mal”, ha explicat.
Aquí és on ha tingut l’enganxada amb Muro, que ha desvinculat la manca d’habitatge dels pisos turístics, ha defensat que sense aquests habitatges no es podrien fer esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC) o el Sonar a Barcelona i ha acusat Escudero de parlar sense dades. L’empresari ha respost que sí que aporta dades i, sobre que els habitatges són per a turisme familiar i no molesten, ha sigut clar: “Marian, aquest discurs no te'l pot comprar ningú. Te’l comprarà el que tingui un habitatge d'ús turístic. La gent normal de la ciutat, no”.

L’últim tema sobre el qual ha parlat clar ha estat sobre la desestacionalització del turisme: “És molt difícil desestacionalitzar. Tenim turisme de platja. A la platja la gent ve a l'estiu, quan fa bon temps”. Per demostrar-ho, ha donat dades d’ocupació hotelera a la província, que durant molts mesos se situa al voltant del 20%.
“Tenim el Patronat de Turisme de Girona, del qual formo part ja fa 20 anys, estic a la comissió assessora i al Consell d'Administració, amb un pressupost de gairebé 9 milions d'euros. Tenim 12 clubs de productes per incentivar la diversificació. S'està treballant de valent i s'està sortint al món. Però malgrat això, és molt difícil moure la gent fora de quan són les vacances clàssiques de la mainada i de Nadal i Setmana Santa. És molt difícil”, ha lamentat.
Pot veure el debat sencer a continuació: