Jornada atrafegada per al sector bancari. La banca s'ha erigit com la protagonista l'últim dia de la setmana després que aquest mateix matí, el BCE anunciés que la banca europea ha tornat liquiditat per 447.500 milions d'euros, 100.000 milions d'euros més del que el mercat esperava. Aquesta devolució es correspon als préstecs a llarg termini prestats el 2020 per motiu de la pandèmia. Les conegudes línies de finançament TLTRO van valer perquè la banca pogués mantenir la liquiditat en el pitjor moment de la crisi sanitària.

Ara, la banca europea ha accelerat en la devolució d'aquests préstecs. De fet, el BCE ha recaptat més de 743.000 milions d'euros en un mes. La finestra d'avui era la segona que tenien les entitats bancàries per tornar part del prestat. La primera va ser el passat 18 de novembre, en la que la banca es va mostrar més cauta.

Amb la devolució, les entitats bancàries deixen anar llast. Entenen que aquest excés de liquiditat pot convertir-se en un problema a mitjà termini. Encara això, fins i tot fa no molt, aquests préstecs semblaven com un catalitzador comercial per a les grans entitats bancàries. Tot va canviar el passat 27 d'octubre, quan el BCE va decidir modificar les TLTRO perquè els bancs notessin la pressió de les pujades de tipus i, a més, perquè restar-li beneficis extraordinaris.

La banca posa terra pel mig amb la morositat

Davant de la situació actual, en la qual la incertesa continua imperant al mercat financer, la banca ha decidit desprendre's de liquiditat. Sobre entenen que amb els dubtes que afloren a l'escenari actual, poden donar-se situacions de morositat, una cosa que, fins ara, no ha estat un problema per al sector. Malgrat això, la banca ha decidit curar-se en salut i desprendre's de gran part d'aquesta liquiditat prestada. Amb la recaptació d'avui, el sector ha tornat el 38% dels préstecs concedits pel BCE.

L'organisme liderat per Christine Lagarde no surt del seu full de ruta, el qual passa per reduir la liquiditat que hi ha al mercat. Atenent la devolució d'aquests préstecs, sembla que la jugada de la institució monetària està sortint bé. El BCE espera que la banca noti l'impacte de la restrictiva política monetària.

El sector bancari, més lligat a l'energètic

D'altra banda, l'Autoritat Bancària Europea (EBA per les seves sigles en anglès), ha ofert el seu informe en el qual analitza la solvència, la liquiditat o la morositat de la banca del Vell Continent. Una de les principals conclusions que ha llançat l'organisme presidit per l'espanyol José Manuel Campa, és que el bancari ha elevat la seva exposició al sector energètic. L'EBA conclou que l'actual crisi energètica ha empès les empreses relacionades amb l'energia a buscar liquiditat, a causa de la volatilitat dels preus del gas i petroli a l'eurozona.

Alhora, l'Agència Bancària Europea ha posat èmfasi en la incertesa a futur de la rendibilitat de les entitats. El bancari ha estat un dels sectors protagonista del present exercici. Amb les progressives pujades de tipus, les entitats del sector s'han vist aixecades tant a nivell comercial, com borsari. Malgrat això, l'EBA no ha volgut passar per alt la incertesa que pot generar-se en el sector bancari en un futur proper.

Al tancament del segon trimestre de 2022, la ràtio CET1, el de més qualitat, va ser del 15%, mig punt percentual menys en el mateix període de l'any anterior. La institució amb seu a París ha explicat que l'increment d'actius ponderats per risc ha estat més gran que la generació de capital.

Els problemes a què es pot enfrontar la banca

L'EBA ha indicat que hi ha incertesa sobre com evolucionarà la rendibilitat. "L'esperat deteriorament macroeconòmic probablement resulti en un creixement més lent del préstec i una alça en els deterioraments, al mateix temps que una inflació més gran pot incrementar els costos operatius", expliquen des de l'Agència.

L'organisme liderat per José Manuel Campa també ha destacat que el menor creixement del PIB, sumat a les progressives pujades de tipus d'interès, pot suposar menors ingressos dels serveis de pagaments i de gestió d'actius.

Malgrat que el panorama continua sent favorable per al sector bancari, les circumstàncies, com poc, conviden a blindar-se davant d'una possible desacceleració de l'economia. La banca sembla estar ben coberta, ja que ha estat un bon any per a la majoria de les companyies. Encara això, caldrà estar atents a l'evolució que presenten en el que a ingressos i rendibilitat es refereix i, per descomptat, a una hipotètica frenada de l'activitat bancària.