Elevar la indemnització per acomiadament de 33 a 45 dies per any treballat ha tornat a friccionar els socis de coalició del Govern. Aquest dijous el Congrés ha votat la moció presentada per Esquerra Republicana (ERC) que ha sol·licitat recuperar la indemnització a 45 dies que va ser derogada per les reformes laborals del PSOE (2011) i del PP (2012). Encara que es donava per fet que la moció no tiraria endavant, com així ha estat, s'esperava amb interès per saber la posició política que tindrien els socis de Govern. I s'han dividit.

Unidas Podemos ha votat favorablement pujar les indemnitzacions per acomiadament improcedent (actualment en 33 dies) juntament amb diversos socis de Govern com Bildu, la mateixa ERC que ha presentat la moció, Más País i Compromís. I l'altre soci del Govern, el PSOE ha votat en contra de la mà del PP, Ciutadans i PDeCAT. Vox, la formació basca el PNB i la catalana Junts han optat per abstenir-se. La moció d'ERC es deriva d'una interpel·lació urgent que el portaveu de Treball d'ERC, Jordi Salvador, —que va ser dirigent d'UGT a Catalunya— va dirigir a la vicepresidenta Yolanda Díaz en el Ple de dimecres de la setmana passada.

Friccions dels socis de Govern

Les diferències entre el PSOE i Unidas Podemos pel que fa a la indemnització pels acomiadaments improcedents ja es van apreciar en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés. Així, mentre que el PSOE va desdenyar la proposta per considerar-la un "tuit", Unidas Podemos li va donar suport perquè creuen que a Espanya l'acomiadament és "massa" barat. De fet, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar la intenció del seu grup de donar suport a la moció.

En aquest sentit, la diputada d'Unidas Podemos Aina Vidal assegurava aquest dimecres que Unidas Podemos votaria a favor, però no en els termes exactes que plantejava ERC, doncs l'objectiu no ha de ser recuperar el model de 2012 "que ja no és vàlid". En nombroses ocasions, la vicepresidenta segona ha mostrat la voluntat del seu Ministeri d'adaptar la legislació espanyola al model d'indemnització establerta a la Unió Europea, on no es tingui en compte exclusivament el període treballat en l'empresa, sinó també les circumstàncies personals de l'acomiadat com l'edat i la formació que poden perjudicar en la recerca d'ocupació. Una tesi que ha estat seguida pel Tribunal Superior de Catalunya en una recent sentència.

Atac del PSOE a ERC

Per part del grup socialista, la diputada Mercè Perea reconeixia que la reforma laboral de 2012 "va ser funesta", però retreia a Esquerra haver votat en contra de la reforma de 2021 i presentar la moció que s'ha votat avui al Congrés amb l'únic objectiu de "significar-se i confrontar". Segons la diputada socialista, la moció ha estat "un subterfugi" perquè ERC pogués "blanquejar" el seu vot en contra de la reforma laboral del Govern de coalició, una oposició que als socialistes encara els "grinyola".

No obstant això, el PSOE ha obviat la demanda del sindicat UGT, al qual l'uneixen fort llaços ideològics i històrics, davant del Comitè Europeu de Drets exigint que es modifiqui l'actual sistema d'indemnitzacions. A l'octubre, el Comitè va acceptar a tràmit la denúncia del sindicat, al qual s'ha unit CCOO, i el Ministeri de Treball ha defensat que esperarà que es pronunciï el Comitè per presentar una modificació legal. Des d'UGT defensen que el Comitè serà favorable, ja que ja ha resolt contra altres països, entre ells França.

Moció d'ERC

El grup català va fer una doble sol·licitud en la moció votada aquest dijous en el Congrés. D'una banda, derogar les modificacions legislatives en matèria d'indemnització per acomiadament improcedent introduïdes pel Reial Decret-llei 10/2010 (aprovat pel Govern del PSOE presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, de 16 de juny i l'ampliació del PP amb Mariano Rajoy de president pel Reial Decret-llei 3/2012, de 10 de febrer. Amb aquesta derogació, ERC volia assegurar una indemnització no inferior a 45 dies de salari per any treballat amb un límit de 42 mensualitats. Aquesta part és la que no ha agradat a Unidas Podemos ja que considera que és un retorn al passat.

Millor ha encaixat la formació morada la segona part de la moció d'ERC que planteja analitzar en profunditat la doctrina del Comitè Europeu de Drets Socials sobre el dret dels treballadors, reconegut a l'article 24 de la Carta Social Europea, a no ser "acomiadats sense raó vàlida a una indemnització adequada o a una altra reparació apropiada". I posteriorment, adoptar, previ diàleg amb els actors socials i mitjançant la deliberació parlamentària corresponent, les modificacions legislatives oportunes a fi d'establir un nou règim indemnitzatori per a "els acomiadaments injustificats o amb causa fictícia" que sigui efectivament restaurador en consideració a les circumstàncies personals i del mal causat a la víctima i que aconsegueixi un efecte realment dissuasiu per a l'ocupador.