El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert les portes a augmentar la indemnització per acomiadament a Espanya i a equiparar la fórmula espanyola al que funciona en la majoria dels països de la Unió Europea (UE). L'alt tribunal català ha elevat la indemnització per acomiadament improcedent a una treballadora des dels 33 dies per any treballat que marca actualment l'Estatut dels Treballadors (ET) a 48 dies per any treballat. La reforma del Partit Popular de 2012 va reduir la indemnització improcedent des dels 42 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitat a 33 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats.

El Tribunal s'ha acollit a l'establert pel Conveni 158 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i l'article 24 de la Carta Social Europea que determina que la indemnització a de tenir en compte les circumstàncies de cada treballador i no limitar-se a un barem temporal, com succeeix a Espanya. Els magistrats consideren que la indemnització "és clarament insignificant, no compensa el dany produït per la pèrdua del lloc de treball, ni té efecte dissuasiu per a l'empresa", segons la sentència consultada per Europa Press. El tribunal estima en part el recurs d'una treballadora, que va ser acomiadada en la pandèmia, contra la sentència anterior d'un jutjat de Barcelona, que havia considerat procedent el seu acomiadament.

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat aquest dimarts que és partidària que, davant d'un acomiadament injustificat, la indemnització per al treballador "no estigui topada" a una quantitat fixa, amb referència a la durada del contracte, sinó que tingui en compte altres factors, com la situació econòmica i personal de l'afectat.

"Aquesta sentència ve a dir el que jo porto defensant fa temps", ha remarcat Díaz

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Díaz responia així en ser preguntada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha elevat la indemnització per acomiadament improcedent una treballadora des dels 33 dies per any treballat a un total de 48 dies per any. La vicepresidenta segona ha indicat que aquesta és ja la segona sentència que es coneix a Espanya en aquest sentit. "Aquesta sentència ve a dir el que jo porto defensant fa temps", ha remarcat Díaz.

La titular de Treball ha avançat que aquest dimecres té una interpel·lació en el Congrés sobre el denominat acomiadament restaurativo en la qual explicarà quina és la posició tècnica del seu Ministeri en aquest assumpte. En tot cas, ha subratllat que, davant d'un acomiadament injustificat, la convicció del consens europeu és que les indemnitzacions han de ser adequades a un altre tipus de factors i no topades, com ocorre a Espanya. "Veurem el que resol el Consell d'Europa sobre aquesta qüestió (...) És evident que aquí tenim un problema", ha apuntat Díaz, que ha afegit que, en aquest sentit, l'Estatut dels Treballadors té "tints autoritaris", com deia l'històric sindicalista Marcelino Camacho (secretari general de CCOO).

La vicepresidenta ja va avançar a l'estiu la conveniència de reformar l'actual sistema d'indemnitzacions basat exclusivament en el temps que el contracte ha estat en vigor. I va introduir ja la necessitat que la indemnització tingués en compte factors personals com per exemple l'edat, la seva capacitat de reciclatge o formació, entre altres factors.

UGT porta demandant més d'un any un canvi legal de la indemnització a l'Estatut dels Treballadors (ET) per adaptar la norma a la Carta Social Europea. Ja ho va intentar durant les negociacions de la reforma laboral, però el fort rebuig de la CEOE va fer que el Govern no entrés a tocar l'acomiadament, una cosa que, d'altra banda, no va ser a la taula fins que ho va plantejar el sindicat que lidera Pepe Álvarez en una fase molt avançada de la negociació.

Demanda de UGT

Tanmateix, el sindicat no s'ha donat per vençut i ha preferit acudir a la via jurídica. A la primavera de l'any passat va presentar una demanda davant del Comitè Europeu de Drets Socials que a l'octubre va acceptar a tràmit i va sol·licitar al Govern d'Espanya les seves al·legacions que hauria d'haver presentat abans de novembre. No obstant això, el Ministeri de Treball va sol·licitar una pròrroga fins a finals de gener, segons fonts sindicals.

Recentment, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, assegurava en una entrevista a ON ECONOMIA que la resolució del Comitè serà favorable a les tesis de UGT i a les defensades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En cas de ser així, no farà falta que el Govern canviés la llei, ja que seria d'aplicació directa en tractar-se d'un organisme comunitari, la qual cosa suposaria un canvi substancial. Álvarez explica que davant d'un treballador que porti un any, "que ara acomiadar-lo és poca cosa, ja no serà pecata minuta, perquè aquest treballador podrà demanar rescabalament per les condicions en les quals estigui treballant i en les que se'n va. Estem parlant d'un increment important", va comentar.