L'anunci del grup bancari BBVA de plantejar al Sabadell el seu interès per procedir a una fusió ha generat una certa intranquil·litat al si del govern espanyol i de l'executiu català. El Govern ha avisat aquest dimecres davant de l'anunci d'una eventual fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, que l'operació, en cas de concretar-se, haurà de respectar el principi de competència i mantenir els avanços aconseguits en els últims anys en matèria d'"inclusió financera", així ho asseguren fonts del Ministeri d'Economia que dirigeix Carlos Cuerpo, en declaracions a Europa Press. Les mateixes fonts remarquen la importància de mantenir un sector financer "competitiu" i posen èmfasi que actualment el sector està "sanejat" i és "solvent".

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha estat més contundent: ha insistit en el rebuig de Sumar d'aquesta operació i ha advertit que l'"altíssim grau de concentració bancària que té Espanya és un risc sistèmic" i que una eventual fusió del BBVA i Sabadell anirà al "camí de presentar" un expedient de regulació d'ocupació (ERO). "Tenim un país amb un nivell de concentració bancària del 70% i gairebé en règim d'oligopoli", ha afegit en una entrevista a la Cadena SER, recollida per Efe.

Aquest rebuig està en línia amb el que va manifestar aquest dimarts el Govern, a través de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que es va manifestar de forma contundent en contra d'una possible fusió entre BBVA i Sabadell, davant d'una negociació que les entitats han reconegut.

Sumar va demanar dimarts al Ministeri d'Economia i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que impedeixin una possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell que, segons el seu parer, contribuirà al deteriorament dels serveis bancaris i elevarà el risc sistèmic per al contribuent. "Empitjorarà la qualitat del servei, el risc ha de parar ja", ha insistit Díaz.

Per la seva part, el Govern reclama "prudència" ja que ara per ara s'està parlant només d'un anunci d'aquesta eventual fusió, les mateixes fonts garanteixen que l'operació se sotmetrà a estudi "pels canals adequats". En concret, destaquen que serà analitzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que vetllarà per "el que pogués afectar en termes de competència" i "protegint els avanços tan importants aconseguits en els últims anys en matèria d'inclusió financera".

Aquest és el segon intent oficial per analitzar la unió d'ambdues entitats després que en novembre de 2020, el BBVA i el Sabadell reconeguessin que estaven negociant una fusió des de feia mesos, si bé dues setmanes després de revelar els contactes, les dues entitats van anunciar la ruptura de les converses. Aquesta possible fusió entre les dues entitats suposaria la creació d'un gegant financer amb 986.924 milions d'euros en actius, amb dades del tancament del primer trimestre de 2024, tindrien 135.462 empleats i una xarxa de 7.115 oficines, amb presència tant a Espanya com a diversos països llatinoamericans. L'entitat resultant es convertiria en la més gran del país, per davant fins i tot de CaixaBank, que actualment té el tron a Espanya en actius, clients i empleats.

Els sindicats, vigilants

"No permetrem que siguin les plantilles els qui paguin sempre les fusions", asseguraven aquest dimarts des de la secretària de banca del sindicat UGT. Una idea a què es va afegir CCOO demanant que, en cas de dur-se a terme aquesta fusió, aconsegueixi totes les garanties per a la plantilla, especialment en un context de resultats rècord i remuneracions excel·lents per als accionistes. "Les parts que ara negocien aquesta possible fusió han de saber que, des de UGT, no admetrem cap mesura no negociada" amb els sindicats, insistia UGT.

Els reguladors i supervisors han d'exigir prou garanties perquè aquest tipus d'operacions no aguditzin encara més els problemes derivats de la concentració, exclusió i falta de competència, segons destaca CCOO. Per al sindicat, és imprescindible que, si finalment es materialitza aquesta operació, s'articuli un acord laboral que protegeixi les condicions laborals i l'ocupació d'ambdues plantilles, amb uns objectius clars: garanties de treball, sortides voluntàries si es plantegen excedents, preservació i millora de les condicions salarials i laborals, i projecte d'empresa amb futura viabilitat.