Nerviosisme a les plantilles de BBVA i Sabadell, inquietes davant d'una possible fusió entre els dos bancs. El que presideix Carlos Torres ha comunicat al mercat la seva intenció de renegociar una operació corporativa amb el banc català, i aquest ha confirmat només uns minuts després que ha rebut l'interès i "ho analitzaria". També ha informat els seus treballadors en un comunicat intern, on assenyala que el consell d'administració de Sabadell estudiarà l'oferta.

I en aquest context, els sindicats d'un banc i l'altre han respost també en un comunicat conjunt on demanen que no hi hagi acomiadaments si finalment es produeix l'operació, que no va aconseguir materialitzar-se el 2020. En concret, Comissions Obreres reclama que, en cas de dur-se a terme aquesta fusió, "aconsegueixi totes les garanties per a la plantilla".

És a dir, que s'articuli un acord laboral que "protegeixi" les condicions laborals i l'ocupació de les dues plantilles, que sumeixin uns 41.600 treballadors a Espanya. En concret, exigeixen "garanties d'ocupació, sortides voluntàries si es plantegen excedents, preservació i millora de les condicions salarials i laborals, i un projecte d'empresa amb viabilitat futura".

CCOO assegura tenir una "àmplia experiència" en processos d'aquesta magnitud després de les recents fusions de CaixaBank amb Bankia o de Unicaja amb Liberbank, i treballarà "en la defensa de totes les plantilles per garantir un futur laboral que aporti una tranquil·litat tantes vegades reclamada".

Des d'UGT, "seguiran atents als esdeveniments" per si aquesta vegada sí, es produeix la compra. Mentrestant, els analistes i experts avisen, ja que en una fusió d'aquesta mida (es convertirien en el primer banc del país) sempre es produeixen ajustaments importants de plantilles.

4.000 empleats afectats

Ricardo Zion, professor d'EAE Business School, assenyala que, el que es busca en aquest tipus d'operacions són assolir sinergies, que sempre acaben redundant en la sortida d'empleats.

"Si en la fusió de CaixaBank amb Bankia vam poder veure que sobraven uns 6.000 empleats que van anar a l'ERO. En aquest cas, veient les xifres, podríem estimar que parlem d'uns 4.000 empleats afectats".

Assegura també que es durien a terme tancament d'oficines i ajustaments en serveis centrals per duplicitats, per exemple, en Recursos Humans, Finances, Tresoreria..., "pel que portarà a la pèrdua d'ocupació".

En el cas que es tiri endavant l'operació, BBVA aportaria una xarxa de 1.881 oficines i Sabadell, 1.203 més. En suma, superarien lleugerament les 3.000 oficines.