Foment del Treball valora “positivament” l’acord de finançament singular entre la Generalitat i el govern espanyol, signat aquest dilluns, perquè “suposa un pas rellevant cap a un sistema més just, eficient i adaptat a les necessitats específiques de Catalunya”, ha comunicat la patronal catalana, que feia anys que reclamava una millora en el sistema de finançament de Catalunya.
Josep Sánchez Llibre, president de Foment, ha subratllat que “és positiu que l’Agència Tributària catalana recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni els impostos que es generen a Catalunya”. “El model presentat recull moltes de les demandes que el teixit econòmic i empresarial ha formulat amb insistència en els darrers anys”, ha celebrat la patronal.
L’organització empresarial valora “especialment” alguns punts de l’acord: que sigui bilateral, entre Catalunya i l’Estat, sense la participació de la resta de comunitats autònomes al Consell de Política Fiscal i Financera, així com la participació directa de la Generalitat en els tributs que es generen al territori, encara que siguin tributs estatals.
També posa especialment en valor que el govern espanyol es comprometi a respectar el principi d’ordinalitat, que evitarà que Catalunya, o qualsevol altra comunitat, sigui la que més aporti, però després sigui de les que menys rebi; que hi hagi un límit a la solidaritat interterritorial, cosa que ara a Espanya –al contrari que a altres països— no existeix i provoca “greuges estructurals”, i la condonació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), perquè millorarà la situació financera de la Generalitat, que tindrà menys deute i podrà accedir als mercats.
Mesures en sintonia amb les propostes de Foment
“Aquest conjunt de mesures està en sintonia amb les propostes que Foment del Treball ha fet públiques en els darrers mesos, basades en la necessitat d’un sistema que garanteixi l’autonomia financera, potenciï la corresponsabilitat fiscal, i sigui solidari i més transparent que el sistema de 2014”, recull el comunicat de l’organització que presideix Sánchez Llibre, que veu l’acord com “una finestra d’oportunitat” per anar més enllà i dur a terme una “reforma estructural” del model de finançament autonòmic i “reforçar la confiança institucional entre governs”.
Foment veu el sistema pactat entre la Generalitat i el govern espanyol necessari per garantir la qualitat dels serveis públics i reforçar l’estat del benestar, i espera que serveixi per revertir el dèficit “històric” en infraestructures que, segons els seus càlculs, té Catalunya, de 45.000 milions d'euros. La patronal catalana, a més, ha avançat ja alguna pantalla amb l’acord i ha reclamat que els recursos que guanyi el Govern serveixin per tenir “una fiscalitat més competitiva” i poder fer polítiques que millorin la productivitat de Catalunya, la inversió i l’activitat empresarial.