L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha informat que inicia d'ofici que investigarà l'empresa nord-americana OpenAI, propietària del servei ChatGPT, per un possible "incompliment de la normativa". Segueix així els passos de Governs com el d'Itàlia, la Xina o els Estats Units, que ja van anunciar les seves sospites en els últims dies.

El Comitè Europeu de Protecció de Dades (EPDB), del qual l'agència espanyola forma part, iniciarà un grup de treball per abordar una normativa europea sobre l'ús de dades d'aquesta eina d'Intel·ligència Artificial generativa, que crea continguts a partir de les dades obtingudes i processades de forma automàtica. Espanya actua paral·lelament com a autoritat estatal de supervisió i control. L'Agència "advoca pel desenvolupament i la posada en marxa de tecnologies innovadores com la intel·ligència artificial des del ple respecte a la legislació vigent, ja que considera que només des d'aquest punt de partida pot dur-se a terme un desenvolupament tecnològic compatible amb els drets i llibertats de les persones", segons ha informat en un comunicat oficial en la seva pàgina web.

En el cas d'Itàlia, les mesures del garant per a la Protecció de Dades van ser més enllà i, a part d'investigar a l'empresa impulsora de la revolucionària Intel·ligència Artificial, la van bloquejar amb efecte immediat. L'organisme italià va ser més dur que l'espanyol i va apuntar a "la falta d'informació usuaris i tots els interessats de qui recull dades OpenAI". En el cas de la Xina, aquesta mateixa setmana va plantejar una normativa que obligui a les empreses d'Intel·ligència Artificial generativa, això és, que genera continguts propis més enllà de processar dades, a sotmetre's a ferris controls per part de l'estat.

Als Estats Units, una de les organitzacions que va demanar un manifest per frenar durant sis mesos els experiments amb Intel·ligència Artificial va presentar una denúncia en considerar que la tecnologia de GPT-4 viola la llei de protecció dels consumidors i que es tracta d'un producte "esbiaixat, enganyós i suposa un risc per a la privacitat i la seguretat pública".

Des que, a finals de novembre de l'any passat, Chat GPT s'obrís al públic per realitzar consultes amb Intel·ligència Artificial generativa, el seu desenvolupament s'ha accelerat a un ritme endimoniat. Després d'Open AI, organització que va ser cofundada per Elon Musk juntament amb Sam Altman i altres empresaris, nombroses empreses s'han sumat a la cursa per la generació de continguts amb Intel·ligència Artificial, entre elles Baidu, Alibaba i Google. A l'interactúar amb la Intel·ligència Artificial, aquesta aprèn els patrons i coneixements de la persona, de manera que pot utilitzar aquesta informació en altres contextos, però també adquirir informació equivocada que pugui donar lloc a enganys, confusions i informacions falses.