L'estudi, realitzat Open AI, la fundació d'Intel·ligència Artificial (IA) generativa darrere de Xat GPT, l'han elaborat entre diversos humans i models d'Intel·ligència Artificial generativa tractant dades del mercat laboral dels Estats Units. Calculen que el 80% de la força laboral dels Estats Units podria tenir almenys un 10% de les seves tasques afectades per l'IA generativa i que un 19% dels treballadors poden veure almenys un 50% de les seves tasques impactades.

El paper, elaborat conjuntament per Open AI, OpenResearch i la Universitat de Pennsylvania, es titula 'Els GPT són GPT: una mirada primerenca al potencial d'impacte al mercat laboral dels models de llenguatge generatiu' i ell mateix reconeix les seves múltiples limitacions.

La primera, que els qui elaboren l'estudi "estan familiaritzats amb els models GPT i les seves capacitats, però no té ocupacions diverses" com per avaluar sobre el terreny i amb coneixements específics l'impacte de l'AI en els 1.000 treballs i 20.000 tasques analitzats.

La limitació al mercat nord-americà és una altra debilitat reconeguda de l'estudi, que no ha comptat amb dades d'altres països. A més, segons reconeix el mateix paper, "no deixa clar quines ocupacions poden ser eliminades per complet", així com obvia "algunes subtasques" que no sempre són automatitzables.

El doctor en Intel·ligència Artificial pel Massachussets Institute of Technology (MIT) i director del doble grau en Negocis i Intel·ligència Artificial d'EADA Business School Brian Subirana insisteix en la "limitació" d'aquest estudi encara que apunta algunes coincidències. "L'estudi mostra que cap treball no serà eliminat, sinó que tots tindran algun impacte", alerta, i insisteix que "la Intel·ligència Artificial s'equivoca i la supervisió sempre serà necessària". "Existeixen pocs treballs que la Intel·ligència Artificial no pugui fer, però també molt pocs que pugui substituir per complet", reflexiona.

Amb tot i amb això, l'impacte de la Intel·ligència Artificial en algunes tasques, segons l'estudi, serà molt elevat. "Caldrà veure també com evoluciona la demanda, però el més probable és que la Intel·ligència Artificial, més que acabar amb algun treball, els acceleri. Farà falta menys temps i menys persones per a algunes tasques, segurament algunes de les quals fan aprenents. Serà important veure com formem els nostres júniors", completa.

L'estudi mostra en una taula| les feines més exposades segons les conclusions de cada un dels tres humans implicats i també de tres models de Chat GPT, partint de les mateixes dades del mercat laboral dels Estats Units. Encara que les conclusions difereixen, hi ha alguns treballs en la llista dels més exposats que es repeteixen en les quatre classificacions i les conclusions coincideixen que els llocs de treball més remunerats i amb més formació seran els més afectats.

openai2
Open Ai

Els humans van detectar en total 15 llocs de treball com a "completament exposats" a la Intel·ligència Artificials. Un d'ells va qualificar amb un 100% d'exposició a matemàtics, preparadors d'impostos, analistes financers, escriptors i dissenyadors web. Els altres dos humans van ser una mica menys contundents i van coincidir a assenyalar a intèrprets i traductors, escriptors i enquestadors com a principals afectats per la Intel·ligència Artificial, amb entre un 70% i un 80%, així com especialistes en relacions públiques, així com científics del món animal.

Entre els models d'Intel·ligència Artificial també n'hi va haver un més contundent que la resta. Comptables i auditors, periodistes i reporters, secretaris legals, gestors de dades clíniques i analistes de polítiques de canvi climàtic serien els més afectats per la Intel·ligència Artificial segons aquest model amb un 100% d'exposició.

Els altres dos van coincidir a apuntar als matemàtics com un 100% afectats per l'IA generativa, mentre que carters, enginyers de blockchain, subtituladors simultanis o correctors patiran una exposició superior al 90%.