L'IPC puja al març un 3,2% en termes interanuals, amb un repunt de 4 dècimes en relació amb el mes de febrer empès per les pujades dels productes energètics per motius diferents: el rebut de la llum s'encareix un 7% a causa de l'increment de l'IVA, del 10% que es va aplicar en febrer, al 21% de març. Els carburants també pugen, el 3,7% el gasoil i el 2,8% la gasolina, respecte a març de l'any passat, en aquesta ocasió pel repunt del barril de petroli, combinat amb les sortides de Setmana Santa, segons les dades publicades aquest divendres per l'INE que confirma les dades avançades a finals del mes passat.

Els aliments, tanmateix, donen un respir, ja que en termes interanuals s'incrementen un 4,4%, davant una pujada del 5,4% al febrer. Tanmateix, en termes mensuals, la cistella de la compra s'ha encarit en un sol mes el 0,8%. En relació amb la subjacent, l'índex més estructural que deixa fora l'evolució dels preus més volàtils -energia i aliments frescos- registra un descens, lògic si s'entén que al març despunten els preus per l'energia. En concret, descendeix el 3,3% anual, 2 dècimes per sota del registre de febrer.

L'INE confirma març com el pitjor dels últims 12 mesos, ja que els preus van créixer respecte a febrer el 0,8% (el més alt després del 0,9% de febrer de 2023).

Productes l'any

Els productes que tinguessin una incidència més gran en la pujada interanual de la inflació van ser l'Habitatge (que inclou l'electricitat), la taxa anual del qual va augmentar 4,2 punts, fins a l'1,5%. Aquest comportament va ser a causa de la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada el març de l'any passat. En plena Setmana Santa, el lleure i cultura, amb una taxa anual del 3,8%, un punt per sobre de la del mes anterior, un increment que s'explica pels preus dels paquets turístics, que van pujar més que el març de 2023. Transport (per la gasolina i el dièsel), que va augmentar la seva variació mig punt, fins al 2,9%. Aquesta pujada va ser conseqüència de l'augment dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van disminuir el mateix mes de 2023.

Per la seva part, entre el grup de productes que han contribuït a moderar la pujada en termes anuals, va destacar, aliments i begudes no alcohòliques, que va situar la seva taxa, en el 4,3%, un punt per sota de la del mes passat, 4,4% si s'exclouen les begudes. Aquest descens es va deure, majoritàriament, a la baixada dels preus de llegums i hortalisses i altres productes alimentaris, que van augmentar el mateix mes de 2023. També va influir la pujada dels preus de la carn, menor que el març de 2023.

Productes el mes

Al març, la taxa de variació mensual de l'IPC general va ser del 0,8%, la més alta en dotze mesos. Els productes que més ha tirat la inflació el mes són l'habitatge, amb una variació del 2,2% i una repercussió de 0,273 a causa de la pujada de l'electricitat. Igualment, lleure i cultura, amb una variació mensual de l'1,8%, deguda a l'augment dels preus dels paquets turístics. Aquests serveis van repercutir el 0,152 en l'IPC general de març i, dins d'ells, hotels, cafès i restaurants, que va presentar una variació del 0,9%, deguda a la pujada dels preus de la restauració i els serveis d'allotjament amb un impacte del 0,125 en l'IPC general. El vestit i calçat també van tirar els preus de març, amb un increment del 2,4% en un sol mes, empès per la temporada de primavera-estiu, que és mitjana amb els cops de cua de les rebaixes. El seu efecte va ser el 0,083 en l'IPC general. Finalment, transporti, amb els combustibles al capdavant, va pujar el 0,5% respecte a febrer pel cost més gran d'omplir el dipòsit, impactant un 0,074 en l'IPC general.

Per territoris

La pujada de preus més gran, en taxa anual, s'ha produït a Extremadura, amb 6 dècimes per sobre de la mitjana, i a La Rioja, la menor, encara que només 2 dècimes per sota de la mitjana. Catalunya es troba entre les comunitats autònomes amb una menor pressió inflacionista, el 3,1% (mig punt per sota de la mitjana), al tercer lloc del rànquing, després de Cantàbria, i empatat amb la Comunitat de Madrid.

Entre les inflacions, les Canàries i Galícia incrementen en 3,5% els seus preus respecte a març de 2023, seguit de la Comunitat Foral de Navarra, amb una pujada del 3,4%.