L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va créixer un 3,1% el març respecte a 2023, quatre dècimes més que el febrer (2,7%), i la taxa intermensual va pujar un 0,9%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 3,2%, quatre dècimes més que en el mes anterior (2,8%), i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar dues dècimes, fins al 3,3%.

La taxa interanual de Catalunya es va situar una dècima per sota de la mitjana a Espanya, que per dalt va estar liderada per Extremadura (3,6%), les Canàries (3,5%), Galícia (3,5%) i Navarra (3,4%), i els menors creixements es van produir a Melilla (2,7%), La Rioja (3%), Cantàbria (3%) i Madrid (3,1%).

Restaurants i hotels, el que més creix

Els preus que més van pujar el març a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els restaurants i hotels (4,8%); les begudes alcohòliques i el tabac (4,1%); els aliments i les begudes no alcohòliques (3,9%); el lleure i la cultura (3,7%) i el transport (3,6%). Per contra, van créixer en grau més baix l'apartat d'altres béns i serveis (3,4%); l'ensenyament (3,3%); la sanitat (2,6%); vestit i calçat (1,9%); els mobles i articles de la llar (1,3%); l'habitatge (1%) i les comunicacions (0,3%).

Per províncies, la variació interanual de l'IPC el març es va situar en el 3,4% a Tarragona, en el 3,1% a Barcelona i a Lleida i en el 2,8% en Girona. Respecte al mes de febrer, els preus van pujar un 1,6% a Tarragona, un 1,4% a Barcelona, un 1,1% a Lleida i un 1% en Girona.

L'energia dispara l'IPC a Espanya

En el conjunt d'Espanya, l'IPC va pujar un 0,8% respecte al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,2%, a causa de l'encariment de l'electricitat per la pujada de l'IVA de la llum, dels carburants i dels paquets turístics, que van incrementar els seus preus coincidint amb la celebració de la Setmana Santa, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen les avançades a finals del mes passat.

Per la seva part, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques va moderar el tercer mes de l'any el seu avenç interanual al 4,3%, un punt menys que el febrer i la seva menor alça des de novembre de 2021, degut, majoritàriament, a la baixada dels preus de llegums i hortalisses i altres productes alimentaris. També va influir la pujada dels preus de la carn, menor que el març de l'any anterior.

Amb l'avenç de l'IPC interanual el tercer mes de l'any, la inflació torna a registrar ascensos després del retrocés de sis dècimes que va experimentar al febrer i que va portar a la inflació al 2,8%, el seu nivell més baix des d'agost de 2023. El repunt de març torna a més l'IPC a taxes superiors al 3% després d'haver baixat d'aquesta cota el febrer, quan portava llavors cinc mesos consecutius per sobre d'aquest percentatge.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar dues dècimes el març, fins al 3,3%, taxa una dècima superior a la de l'IPC general i la més baixa des de febrer de 2022. La diferència entre la subjacent i la inflació general, d'una dècima, és la menor des de novembre de 2022.