El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, s'ha manifestat favorable a l'impuls que dona el Govern a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Però no sense recordar que espera que després del seu pas pel Congrés dels Diputats reflecteixi "el punt d'ambició del Govern" perquè "sigui flexible" i perquè "surti equilibrada per afavorir tots: treballadors i empresaris". Pot ser, ha dit, un win-win per a empresaris i treballadors a través d'una major productivitat. 

El ministre ha insistit que "la via per aconseguir la reducció de jornada és augmentar la productivitat de les empreses" i ha insistit en la importància de la negociació col·lectiva a Espanya. A preguntes dels empresaris assistents en la celebració de la quarantena Reunió del Cercle d'Economia, a Barcelona, el ministre Cuerpo ha manifestat que en les últimes dècades, als països avançats, s'ha reduït la jornada laboral, "i Espanya no és una excepció". "Actualment, la jornada laboral mitjana pactada per conveni a Espanya se situa en 38,3 hores setmanals", ha recordat Cuerpo.

Per això, el titular d'Economia ha remarcat que el Govern és "ambiciós respecte a la reducció de la jornada laboral, sense treure importància al conveni col·lectiu". Ha assenyalat que en el marc de la negociació hi ha espai per reduir la jornada des de la flexibilitat. Cuerpo s'ha referit al tema coincidint amb l'aprovació aquest dimarts en el Consell de Ministres de l'avantprojecte de llei que reduirà la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals.

Cuerpo ha fet aquestes referències a la jornada laboral durant el debat Perspectivas de l'economia espanyola: cap a un nou model de creixement?, en el marc de la joranda del Cercle d'Economia, que ha compartit amb Juanjo Cano, president de KPMG Espanya; Fina Lladós, vicepresidenta i directora general d'Amgen Iberia i presidenta de Farmaindustria; i Pau Relat, president del consell d'administració de Fira de Barcelona.

En el mateix s'han tractat diversos temes d'actualitat, especialment en el torn de les preguntes dels assistents a l'encontre, però també s'ha fet un repàs a la situació de l'economia espanyola, de la qual Cuerpo ha assegurat que passa per un bon moment, "liderem el creixement entre les economies avançades", segons les últimes dades del Fons Monetari Internacional (FMI).

Segons l'opinió de Cuerpo, la millora de la productivitat a Espanya s'aconseguirà també fomentant el creixement del teixit empresarial compost fonamentalment per pimes. En aquest sentit, ha esmentat els recursos que el Govern destinarà -84.000 milions- en préstecs procedents dels fons europeus NextGenerationEU per impulsar inversions i reformes destinades a accelerar la recuperació econòmica i social, "i que arribin a les pimes".

Col·laboració publicoprivada, menys burocràcia, més infraestructures

Al tancament del debat, Cuerpo s'ha referit a "la necessitat de guanyar confiança". "Que el sector privat pugui tenir una visió clara del que pot esperar, de la visió estratègica del Govern, de les institucions, del capital humà... perquè s'arribi a la competitivitat". Segons el titular d'Economia, "el Govern ha de posar sobre la taula els incentius necessaris per generar aquesta confiança generalitzada".

Per la seva part, la resta de ponents han llançat la seva recepta per millorar l'economia espanyola i afrontar el futur. Juanjo Cano, president de KPMG Espanya, ha incidit en "la col·laboració publicoprivada i la privada-privada, que les grans corporacions facin de cap tractor de la pime i que el sector públic també el fomenti, per anar tots en la mateixa línia".

La vicepresidenta i directora general d'Amgen Iberia i presidenta de Farmaindustria, Fina Lladós, s'ha sumat a aquesta idea, però ha insistit que es disminueixi la burocràcia, l'excessiva regulació que impacta en les empreses. Finalment, Pau Relat, president del consell d'administració de Fira de Barcelona, hi ha coincidit, però ha remarcat la importància de dotar el país de més i millors infraestructures en diversos àmbits.