Preservar l’equilibri territorial. Aquest el principal criteri del Cercle d’Economia per oposar-se a l’opa del BBVA al Banc Sabadell, segons ha subratllat el president d’aquest lobby empresarial, Jaume Guardiola.

El Cercle d’Economia ha presentat aquest dimarts els arguments que ha exposat en la consulta pública que va obrir el Ministeri d’Economia sobre l’opa. Aquest argumentari posa l’accent en l’equilibri territorial. Per mantenir-lo, indiquen que resulta “essencial” que, a través d’operacions d’integració com són les opa, s’eviti que els centres de decisió i les xarxes de serveis associades “quedin localitzades en excés en una determinada ubicació”.

En un comunicat recorden que la concentració bancària que s’ha dut a terme des de 2008 ha produït una “forta concentració” dels centres de decisió a Madrid. Aquesta concentració s’afegeix a la presència de l’administració central i dels organismes reguladors, inclòs el Banc d’Espanya, fet que comporta l’atracció a la capital espanyola de directius i serveis centrals de grans corporacions així com dels seus col·laboradors. Adverteixen que, vinculat amb l’equilibri territorial, la promoció de la recerca i el desenvolupament tecnològic també es veuria afectat.

Entenen que l’operació de concentració suposa “accentuar el desequilibri territorial a favor de la capital d’Espanya”. Pel que fa al Banc Sabadell, recalquen que la seva desaparició suposaria “el trasllat del seu centre de decisió a la seu de direcció efectiva del BBVA”. Tot i que el banc de Carlos Torres ha anunciat que mantindrà centres de decisió a Catalunya, fins i tot una doble seu corporativa, el Cercle recorda que això no és una “condició” imposada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i que, per tant, no hi haurà control en el futur sobre si ho compleixen.

Miquel Nadal, secretari general del Cercle, ha recordat que el Sabadell “no és una entitat qualsevol perquè té un perfil singular, amb una trajectòria de més de 140 anys molt travada en el territori, molt implicada en els llocs on opera, amb trets diferencials que es perdrien en una integració al BBVA”.

Jaume Guardiola, actual president del Cercle d’Economia que va ser conseller delegat de Banc Sabadell (2007-2020), ha precisat que no van “contra” el BBVA ni posa en dubte la seva trajectòria a Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que és el segon banc amb més presència en aquest territori.

Guardiola ha declinat especula sobre el que pot passar a partir d’ara sobre l’opa. No ha entrat a valorar si el govern espanyol té “cobertura” o potestats per impedir la fusió. El Cercle d’Economia no es va afegir a la carta que altres organitzacions empresarials catalanes van enviar al president Pedro Sánchez per impedir l’opa perquè ja havien decidit presentar les seves pròpies argumentacions, segons ha dit en roda de premsa.

El Ministeri d'Economia va tancar la consulta sobre l'opa al Sabadell divendres passat, 16 de maig, i ara estudia amb detall la informació rebuda durant aquells deu dies en els quals persones físiques i jurídiques han pogut participar-hi. La setmana vinent, concretament abans del 27 de maig, Carlos Cuerpo haurà de decidir si eleva aquesta qüestió al Consell de Ministres, que disposarà d’un altre mes, fins al 27 de juny, per decidir si finalment aprova l'operació d'adquisició com està o amb més compromisos.