El president del BBVA, Carlos Torres, insisteix que l'última paraula sobre l'opa la tenen els accionistes de Sabadell. Malgrat que el govern espanyol ha iniciat una consulta pública (que acaba aquest divendres) per decidir si l'eleva al Consell de Ministres. Defensa també que l'operació és bona especialment per a les empreses i, en particular, per a les pimes. Recorda que el banc ja ha rebut 27 autoritzacions de reguladors i supervisors nacionals i internacionals per poder executar l'opa. La més recent, la de l'autoritat de competència espanyola (CNMC). I assegura que, després d'un any escoltant "moltes opinions", les seves enquestes mostren una cosa clara i és que són més els ciutadans que veuen aquesta operació com una oportunitat que els que la veuen com una amenaça. També a Catalunya.
Així ho expressa en un article d'opinió publicat aquest dimarts al diari Expansió, on fa al·lusió a la 40a Reunió del Cercle d'Economia, el fòrum econòmic més influent de Catalunya, de la setmana passada. Assegura que el lema "no podia ser més pertinent": "Europa: wake up call?" (Una trucada a despertar?). En les intervencions -del president del Govern espanyol, del president de la Generalitat de Catalunya, del ministre d'Economia, del president del PP, del president del Cercle i d'altres- es va repetir un diagnòstic: en el convuls panorama mundial actual, Europa necessita actuar si vol preservar el seu model de benestar i la seva autonomia estratègica.
Per això, assenyala, s'ha d'actuar per millorar la seva competitivitat, reforçar el mercat únic i guanyar escala en sectors clau. Actuar per mobilitzar capital privat, imprescindible per emprendre les inversions necessàries. Actuar per desenvolupar un veritable mercat de capitals europeu. Totes aquestes prioritats comparteixen una pregunta de fons, que segueix sense resposta: estem fent prou perquè Europa recuperi el terreny perdut?, qüestiona el president del BBVA.
"Aquesta pregunta -pertinent i urgent- també està al cor de l'oferta d'adquisició de BBVA als accionistes de Banc Sabadell. La proposta d'unió entre BBVA i Banc Sabadell neix d'una convicció: tant el conjunt d'Espanya com Catalunya poden i han de tenir un paper protagonista en aquest despertar".
Torres subratlla que el sector financer és essencial en aquest desafiament comú que busca impulsar la competitivitat, rellançar el creixement i assegurar el benestar social. "Sense finançament, no hi ha transformació digital, ni innovació tecnològica, ni transició energètica. I per finançar-les necessitem bancs amb escala, amb capacitat inversora, amb talent i amb visió a llarg termini".
I en aquest context, l'operació amb Sabadell donarà lloc a una entitat més forta, amb més capacitat per acompanyar a famílies i empreses, agrega. "Una entitat amb més escala i més ben preparada per afrontar els grans reptes del futur i per aportar més al conjunt de la societat. Parlem d'un banc amb més de 100 milions de clients, presència a 25 països, i una capacitat addicional estimada de 5.000 milions d'euros anuals en crèdit a famílies i empreses".
"La unió és bona per als clients d'ambdós bancs"
Torres assegura que la unió és bona per als clients d'ambdós bancs, que es beneficiaran d'una xarxa molt més àmplia, especialment els del Banc Sabadell amb més del doble d'oficines i gairebé el triple de caixers, i no perdran la proximitat i l'arrelament que valoren: continuaran sent atesos pels seus gestors de sempre. El seu dia a dia no canviarà. I tots sortiran beneficiats d'una tecnologia d'avantguarda i una oferta de productes més competitiva.
A més, per ser on més es necessita, el BBVA s'ha compromès a no tancar oficines que no en tinguin cap altra a prop (a menys de 300 metres), ni tampoc en municipis petits, ni en zones amb menor renda o amb menys competència bancària. I per afavorir la inclusió financera, oferiran productes gratuïts addicionals per a col·lectius vulnerables, amb condicions preferents i accés a serveis essencials a tot el territori. "Créixer, per a nosaltres, només té sentit si ningú no queda enrere".
A l'article, el número u del BBVA continua argumentant que l'operació és bona, especialment per a les empreses i, en particular, per a les pimes. "BBVA és avui l'entitat que més noves pimes atreu a Espanya i, des de 2020, hem incrementat el nostre saldo de crèdit a empreses un 21%, mentre que el conjunt del sistema l'ha reduït un 4%. Amb l'operació, les pimes de Banc Sabadell podran basar-se en la presència global de BBVA per al seu creixement i internacionalització".
Carlos Torres insisteix que els compromisos que assumiran els aporten unes garanties que en el dia d'avui no tenen amb cap entitat: totes les pimes clientes de Banc Sabadell tindran garantides les seves línies de circulant durant cinc anys. I aquelles pimes que tinguin més del 85% del seu deute agregat amb BBVA i Banc Sabadell, tindran garantit el total de crèdit amb ambdues entitats durant cinc anys. A Catalunya i les Balears amb aquest percentatge n'hi haurà prou que sigui el 50% el que, de fet, implica que garantim el crèdit durant 5 anys a la immensa majoria de les pimes d'ambdues entitats en aquests territoris.
"Parlem des del compromís demostrat per BBVA al llarg dels anys, molt especialment a Catalunya. Avui som el segon banc al territori, amb més de 2 milions de clients i una plantilla en la qual el 80% dels nostres prop de 4.000 empleats provenen d'Unnim i Catalunya Caixa. Fa dècades que col·laborem decididament amb institucions culturals, científiques i socials com la Fundació Joan Miró, El Vall d'Hebron Instituto d'Oncologia (VHIO), l'Hospital Clínic Barcelona, l'IRB Barcelona o el Gran Teatre del Liceu. I continuarem apostant per Catalunya amb presència i centres de decisió rellevants al territori".
Hem rebut 27 autoritzacions
D'altra banda, el president del BBVA defensa que el procés que han seguit durant l'últim any ha estat tan exigent com transparenti, marcat "per un respecte escrupolós als procediments, als supervisors i a la legalitat vigent". Recorda que ja han rebut 27 autoritzacions de reguladors i supervisors nacionals i internacionals. La més recent, la de l'autoritat de competència espanyola (CNMC), que va ser adoptada per unanimitat i després d'onze mesos d'anàlisi en profunditat.
"Hem actuat amb transparència i amb esperit de col·laboració en cada etapa. Hem escoltat preocupacions, hem fet proposades i hem assumit compromisos sense precedents per assegurar que aquesta operació sigui beneficiosa per a tots", defensa Torres, que a més destaca que aquest any, han escoltat moltes opinions. Algunes de molt visibles. Altres de més silencioses, "però no menys valuoses". I les enquestes mostren una cosa clara: són més els ciutadans que veuen aquesta operació com una oportunitat que els que la veuen com una amenaça. També a Catalunya.
Per tot això, reafirma que l'opa al Sabadell és també una oportunitat per continuar demostrant una mica més important: "que a Espanya i a Europa les coses es fan bé. Que confiem en les nostres institucions i en el nostre marc normatiu. I que l'última paraula sobre aquesta oferta correspon als accionistes de Banc Sabadell, els seus legítims propietaris." Torres finalitza dient que confia que els accionistes sabran veure en aquesta proposta el que realment és: un dels projectes més rellevants de la banca europea en aquesta dècada.