Entre 2013 i 2025, s'han generat gairebé mig milió de llocs de treball en sectors tecnològics a Espanya, i només en els últims tres anys s'han incorporat prop de 200.000 nous professionals TIC. Però el sector manté una important bretxa entre oferta i demanda, especialment en aquelles especialitats relacionades amb les tecnologies més disruptives. Per això, l'atracció de talent es compensa amb bones retribucions.
Aquest és el cas dels perfils amb més demanda: els experts en ciberseguretat, IA i desenvolupament de programari. Són els perfils digitals més ben remunerats i superen els 80.000 euros anuals en companyies amb alta exigència tecnològica, segons les xifres de l'informe Tendències Salarials 2025, de Randstad Research. "La transformació tecnològica que suposa la IA i la transició energètica estan creant perfils professionals que encara no existeixen al mercat laboral", assenyala Adrián Gómez, director nacional de Randstad Digital.
Per això, el 2025, un expert en ciberseguretat -el perfil més sol·licitat del mercat digital- pot rebre entre 42.000 i 65.000 euros bruts anuals, i superar els 75.000 euros en posicions sèniors o de responsabilitat. Ha de ser un expert amb capaços en protecció de dades, xarxes i sistemes crítics, que són els principals riscos que afronten les empreses en matèria de ciberseguretat. Es tracta d'una posició laboral que requereix experiència tècnica, capacitat de reacció i coneixement de normativa.
El segon perfil més reclamat per a 2025 serà l'especialista en intel·ligència artificial. L'auge de solucions basades en machine learning, processament de llenguatge natural (NLP) o visió per computador fa que aquest perfil sigui essencial en sectors com a salut, finances, indústria i retail. Es tracta d'un dels perfils més valorats econòmicament, amb salaris que oscil·len entre 45.000 i 70.000 euros anuals, i que poden assolir o superar els 80.000 euros en empreses tecnològiques capdavanteres.
El servei d'anàlisi de la consultora Randstad ha constatat l'important auge dels arquitectes de programari, és a dir, el responsable de dissenyar i mantenir l'estructura dels sistemes de programari donant-los robustesa, escalabilitat i control i seguretat. Aquesta tasca està prenent tal influència que, en tan sols un any, la seva demanda ha estat exponencial i ha passat del sisè al tercer lloc en el rànquing de tendències de Randstad. Si aquest professional denota capacitat per dissenyar solucions escalables, eficients i segures, el converteix en una figura cada vegada més sol·licitada per companyies tecnològiques i grans corporacions. També és un dels més ben remunerats del sector, ja que el seu salari mitjà se situa entre 55.000 i 85.000 euros bruts anuals, depenent de la mida de l'empresa i l'experiència prèvia.
Altres experts que s'afegeixen a les tendències
Per la seva part, el desenvolupador full stack ascendeix en la previsió al quart posat el 2025, després d'haver estat el tercer perfil més sol·licitat el 2024. Destaca per la seva polivalència tècnica, en integrar coneixements tant a frontend com a backend. El seu domini de tecnologies com Java, React, Node, PHP o .Net continua sent clau per a les empreses que aposten per metodologies àgils i desenvolupaments ràpids. La seva retribució oscil·la entre 35.000 i 55.000 euros anuals, amb possibilitat de superar els 60.000 euros en entorns internacionals o projectes d'alta exigència tecnològica.
El cinquè perfil més reclamat serà el del technical lead, o líder tècnic, un rol dins d'un equip de desenvolupament de programari que s'enfoca en la direcció tècnica d'un projecte i que experimenta un important avenç respecte a l'any anterior, quan ocupava el desè lloc. Aquesta figura combina experiència en desenvolupament amb habilitats de coordinació i lideratge, sent clau per a equips d'alt rendiment i per garantir l'alineació entre l'estratègia tecnològica i els objectius de negoci. El seu salari mitjà se situa entre 50.000 i 75.000 euros anuals, podent assolir xifres superiors en empreses amb projectes de transformació digital a gran escala.
Més enllà del top 5, altres perfils digitals que guanyen protagonisme el 2025 són els enginyers de dades, els DevSecOps, els mànagers digitals, els dissenyadors UX/UI i els especialistes en cloud computing. Tots ells presenten un denominador comú: un alt nivell d'especialització tècnica combinat amb visió de negoci, capacitat d'adaptació i competències col·laboratives.