A Catalunya, el sector tecnològic va tancar l’últim trimestre de 2024 amb 1.811 vacants sense cobrir. Entre els perfils més reclamats, les companyies manifesten la necessitat de contractar especialistes en intel·ligència artificial (52,7%), ciberseguretat (39,7%) i computació al núvol, segons han posat de manifest les empreses enquestades al Baròmetre del sector tecnològic 2025. Aquesta manca de talent, que sembla persistent, preocupa a una de cada tres empreses (33%) que ho consideren un dels seus principals reptes sectorials.
L'estudi indica que aquesta circumstància es dona malgrat que l'ocupació creix a Catalunya per sobre de la mitjana europea. El nombre de treballadors del sector TIC ha arribat als 168.300 professionals el primer trimestre de 2025, un 24,5% més que el 2023. La força laboral del sector TIC representa el 3,7% dels ocupats a Catalunya, una xifra que també supera la mitjana europea, que és del 3,5%.
El neguit de les empreses per aquesta manca de professionals és especialment significatiu si es té en compte que el consens que hi ha dins el sector sobre la seva importància. Consideren que aquestes tecnologies, a més de ser fonts d’ingressos actuals, es perfilen també com a palanques clau per al creixement i la competitivitat del sector en els pròxims anys. Un escenari de creixement, però, que torna a posar sobre la taula la necessitat de disposar del talent necessari per sostenir-lo.
En aquest sentit, l'estudi constata que la intel·ligència artificial i el machine learning (49%), les solucions de ciberseguretat (43,8%), i el Big Data i l’anàlisi de dades (42,4%) són les tendències tecnològiques que ja generen ingressos per a les empreses TIC. A més, el 76,6% de les companyies assenyalen la intel·ligència artificial com la tecnologia amb més potencial d’impacte futur, seguida per la ciberseguretat (45,3%).
Les dades ratifiquen el desequilibri estructural entre el sistema formatiu i les necessitats reals del mercat laboral del sector tecnològic. Tant l’oferta com la demanda de places als graus universitaris vinculats a l’àmbit tecnològic han experimentat una lleugera davallada respecte a l’any anterior: el 2024 s’oferien 3.173 places davant les 3.564 sol·licituds.
Més valor afegit en una dècada
Amb les dades de 2024, el sector tecnològic duplica el seu valor afegit en una dècada i frega els 10.000 milions d'euros, segons el baròmetre elaborat pel Cercle Tecnològic. L'impacte total del sector TIC en l'economia és equivalent al 6,3% (14.860 milions) del VAB català. La taxa de creixement mitjana anual del sector en el període analitzat (2008 -2024), ha estat del 4,6%, molt per sobre de l’evolució registrada pel conjunt de l’economia catalana, d’un 1% anual.
En termes de facturació, el pes del sector TIC català sobre el PIB, en termes de facturació, ha estat del 8,5%, assolint els 27.031 milions d’euros. El volum de negoci de les empreses del sector tecnològic ha augmentat en un 5,04% el darrer any. Segons les dades de l’enquesta del Baròmetre 2025, 3 de cada quatre empreses del sector confirmen que han augmentat la seva facturació entre 2023 i 2024. En concret, un 76% de les companyies van augmentar la seva facturació, mentre que només un 6,8% la van reduir.
Pel que fa a la previsió de facturació per al 2025, la majoria de les empreses de la indústria tecnològica preveuen continuar l’augment. El 77,8% de les companyies preveuen créixer i un 6,1% anticipen una reducció.