Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA en castellà i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com estàs? Espero que tan content com en el nostre diari. Per si no has tingut oportunitat de llegir-ho o se t'ha escapat, hem celebrat el nostre primer aniversari. Emprendre un projecte des de zero és sempre un repte i en el cas d'un diari econòmic natiu digital us asseguro que és majúscul, encara que apassionant. Vist el que preteníem i el que hem aconseguit fins avui, crec que podem estar humilment satisfets, que no autocomplaguts. Hem de tornar la informació al lloc que li correspon en un moment en què un se'ns està escapant de les mans als periodistes, per l'excitació de les xarxes i l'eclosió d'altres intel·ligències. ChatGPT, que va néixer un dia abans, n'és un exemple, encara que no cal demonitzar-lo. Un exemple és aquesta entrevista que li vam fer sobre ell mateix, aprofitant també el seu primer any de vida. I la recepta per tornar la informació al lloc que li correspon és elaborant un producte per a la gent sense renunciar als valors del periodisme; això és, informació veraç, independent i plural. Perquè creiem que una societat informada és una societat més lliure i, per tant, pot contribuir a viure en una democràcia més sana.

La meva selecció setmanal

  1. No sé si ChatGPT i en el futur Q* assumiran alguna de les tasques dels 5.124 treballadors que vol incloure Telefónica en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO). Representen ni més ni menys que un terç de la plantilla, formada per al voltant de 16.000 persones. La mesura està prevista per a persones nascudes el 1968 i anys anteriors, amb una antiguitat mínima de 15 anys, per la qual cosa l'acomiadament serà per a les persones de 55 anys endavant. Els sindicats afirmen que la xifra podria minvar si l'empresa inverteix a requalificar alguns empleats i, en qualsevol cas, confien que l'ERO tingui un caràcter voluntari.
     
  2. Voluntarietat i valentia tenen els que decideixen deixar la feina per iniciar una nova aventura. Són els protagonistes de la Gran Dimissió, que a Espanya està batent rècords: 1,6 milions de persones amb contracte indefinit ho han fet el 2023 fins al mes de setembre, com en tot 2022. El deixen per diversos motius: en general perquè hi ha més contractació fixa gràcies a l'última reforma laboral, però uns fan el pas perquè tenen llocs de treball precaris i estan sobrequalificats, altres -amb característiques gairebé oposades- perquè se'ls rifen en determinats sectors i també estan els que això d'estar tota la vida en una mateixa empresa no van amb ells. Germán Aranda Millán ho explica en aquest reportatge.
     
  3. Seguint amb el mercat laboral, no han trigat gens les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz en airejar els seus desacords en públic, com va avançar Juan Ferrari San Juan. En aquesta ocasió, pel subsidi d'atur, que no és el mateix que l'atur. L'esborrany que ha preparat l'equip d'Economia per modificar-lo no convenç Treball, i aquest els acusa de voler retallar drets d'aquesta prestació assistencial. Un dels nostres analistes de capçalera, Miguel Angel García Díaz, analitza en aquest article el debat entre ambdues i la qualitat dels serveis públics d'ocupació a Espanya, que deixa molt a desitjar. Per sort, mai no hi ha hagut tantes persones treballant com ara a Espanya, 21 milions, però ull que el creixement de l'ocupació continua moderant-se, d'acord amb les dades d'afiliació a la Seguretat Social.
     
  4. Això sí, parafrasejant a Santiago Niño Becerra, l'important, l'essencial, és que es consumeixi: és PIB, i si no pot pagar al moment ... 'Buy Now Pay Later'. L'economista compartia així per X (abans Twitter) la informació de Cristina Hidalgo que la gran banca està empenyent a què els usuaris de Bizum, més de 25 milions a Espanya, fraccionin els pagaments abans de demanar un crèdit. El capitalisme no pot permetre's que la nòria s'aturi.
     
  5. Atresorar estrelles Michelin no garanteix la prosperitat del negoci. En l'última Guia Michelin, que es va presentar aquest dimarts en una gala a Barcelona, apareixen 55 restaurants catalans (el 20% del total), premiats amb 72 estrelles (21% del total) entre els quals n'hi ha cinc amb la categoria màxima de tres estrelles: El Celler de Can Roca, CUINA Germans Torres, ABaC, Lasarte i Disfrutar. Malgrat les seves facturacions milionàries no sempre han aconseguit tancar amb beneficis. I alguns tenen socis hotelers que prefereixen mantenir-se fora dels focus mediàtics. Ho explica Josep Maria Casas.
     
  6. Aquests dies s'està celebrant a Dubai, i no sense polèmica, la cimera del clima dels Emirats Àrabs Units (COP28), trobada amb una mescladissa d'esperances i contradiccions. Una setmanes abans, a l'octubre, l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) va publicar un informe sobre les inversions ESG (criteris ambientals, socials i de govern corporatiu, per les seves sigles en anglès). Un dels columnistes de capçalera d'ON ECONOMIA, José María Zamarro, desentranya en aquest obligat article el -i manllevo les paraules del Chema- elevat nivell de postureig verd, de rentada d'imatge, de greenwashing, que infecta tot aquest univers, en el qual els criteris de màrqueting dominen i eclipsen a qualsevol criteri assenyat d'inversió. Una lectura molt recomanable.
     
  7. Acabo amb el rànquing anual de Financial Times sobre les millors escoles de negocis. Quatre centres espanyols es mantenen en l'elit de les 30 millors d'Europa. El degà de la informació econòmica i financera reconeix la tasca de IESE Business School - University of Navarra, IE Business School, Esade i EADA Business School al podi dels millors destins per a formació de directius.

Això és tot per avui. Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!

Serafí del Arco

 

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.