Andalusia i Catalunya seran les comunitats que rebran més fons del govern espanyol destinats a polítiques actives d'ocupació, amb 417,9 i 414,2 milions d'euros, respectivament, segons va acordar aquest dimecres el Ministeri de Treball i les autonomies en la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals (imatge superior).
Després d'Andalusia i Catalunya, segueix la Comunitat de Madrid (344,6 milions d'euros), País Valèncià (243,3) i Galícia (195,4). En total, el govern espanyol distribuirà 2.571,9 milions d'euros a les diverses autonomies.
Aquests fons permetran gestionar els programes d'ocupació i formació per al treball que corresponguin normativament a les comunitats i estiguin consignats en el pressupost de despeses del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Un milió d'aturats apuntats al SEPE superen els 52 anys. A més, el pla incorpora un marc de finançament plurianual fins a l'any 2029 per donar continuïtat a l'execució de les polítiques actives per crear feina i proporcionar estabilitat al sistema estatal d'ocupació.
D'aquesta manera, cada comunitat autònoma percebrà el 70% de l'import assignat partint dels criteris d'aplicació de l'article 62.2 de la Llei d'ocupació 3/2023, de 28 de febrer.
El programa destinat a reforçar els mitjans personals dedicats a tasques d'orientació i prospecció en els Serveis Públics d'Ocupació, amb 3.000 persones, i les subvencions destinades a finançar la formació en matèries relatives al diàleg social i la negociació col·lectiva es distribuiran en la mateixa quantitat assignada a cada comunitat autònoma el 2024.
La quantitat restant, que suposa un 28,91% del total de fons assignats el 2025, es distribuirà entre les comunitats autònomes en funció del grau de compliment dels objectius fixats en el Pla Anual per al Foment de l'Ocupació Digna (PAFED) de 2024.
Per a això, es tindrà en compte l'esforç realitzat en les atencions que més impacte positiu van tenir en l'ocupabilitat, el percentatge de persones perceptores de prestacions ateses, l'esforç dedicat a la formació, la qualitat de les seves xarxes d'orientació laboral, i el valor obtingut als Índexs de Compliment d'Objectius definits en el PAFED 2024.
Un 20% dels fons assignats el 2024, això equival a 514.392.206 euros, s'orientarà al desenvolupament dels objectius relatius a les atencions que haguessin mostrat un impacte més gran en la millora de l'ocupabilitat segons s'indiqui en el Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna de 2025.
D'aquesta manera, els fons que rebran les comunitats es repartiran en aquestes iniciatives i programes: a serveis i programes de polítiques Actives d'ocupació, 1.424 milions d'euros; a iniciatives de formació professional dirigides a persones que estan treballant i aturades que no corresponen a certificats professionals, 440,5 milions; a iniciatives de formació en alternança en l'ocupació, 633,6 milions i a modernització serveis públics d'ocupació, 73,5 milions.
A més, aquests 633 milions es destinaran a col·lectius prioritaris com els ciutadans d'ètnia gitana, aturats i aturades de llarga durada i persones joves. El seu impacte en la millora de l'ocupabilitat serà avaluat dins del Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna 2025. A més, s'orientaran al desenvolupament de les iniciatives que haguessin mostrat un impacte més gran en la millora de l'ocupabilitat.
Formació en algoritmes
A més, per primera vegada es prioritzen fons per a la formació en algoritmes, intel·ligència artificial, prevenció de riscos davant catàstrofes i fenòmens meteorològics adversos.