Els preus dels aliments més emblemàtics de les taules nadalenques han registrat un increment mitjà del 3,9% durant les dues primeres setmanes del mes de desembre. Aquesta dada, facilitada aquest dimecres per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), representa un alentiment en la dinàmica alcista dels últims mesos, ja que el mateix estudi reflectia una pujada superior, del 6,1%, en l’exercici anterior. No obstant això, la pressió sobre la cartera dels consumidors encara és palpable en una època de despesa familiar extraordinària.

Aquest és el segon informe de seguiment que l’organització realitza aquestes festes. El primer, publicat abans de l’inici de les celebracions, ja havia alertat d’un encariment generalitzat del 5%. L’anàlisi actual, que pren el pols als preus en mercats municipals, supermercats i grans superfícies de les ciutats d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València, dibuixa un panorama heterogeni i amb divergències notables entre categories.

El producte que ha experimentat la revalorització més espectacular són els percebes, que han vist incrementat el seu preu gairebé un 30% (29,9%) respecte a les dades anteriors. La pujada sencera segueix la tendència amb un augment del 15,3%, mentre que les angules, habituals en els sopars de Cap d'Any, es col·loquen en tercera posició amb una pujada de l'11,5%.

El gall dindi sencer, clàssic protagonista de molts àpats, s'ha encarit un 4,8%. La carn de vedella, en la seva peça de rodó, ha pujat un 3%, i el peixet, sempre en alça en aquestes dates, mostra increments del 2,8% per al lluç al tall, del 2% per al llobarro i del 0,8% per al besuc. Els mariscs també segueixen la tendència, amb pujades del 2,1% per a les cloïsses i de l'1,7% per als llagostins. El pernil ibèric de ceba, tot i ser dels productes que menys varia, registra un lleuger increment del 0,4%.

Contrapunts a la baixa i estabilitat

Enfront d’aquest escenari majoritàriament alcista, alguns productes ofereixen un cert respir. Les ostres són el que més s’han abaratit, amb una baixa significativa del 8,2%. També han vist reduir el seu preu la magrana (-3,1%) i la pinya (-1,5%). Dos elements clàssics de la gastronomia hivernal, la carn de xai i la llombarda, s’han mantingut estables, sense variacions en el seu cost durant aquest període.

Una de les dades més preocupants que extreu l’informe és que fins a set aliments han assolit preus històricament alts en aquesta segona mesura de l’any. El pernil ibèric de ceba al tall lidera aquesta llista, situant-se en els 67,79 euros el quilo. El xai de lletó (23,18 €/kg), el rodó de vedella (20,83 €/kg), el llobarro (11,79 €/kg) i el gall dindi sencer (6,97 €/kg) també es troben en aquesta situació. Curiosament, dos dels fruits que s’han abaratit, la magrana (3,08 €/kg) i la pinya (2,15 €/kg), també figuren en aquesta relació de màxims, indicant que les seves recents baixes parteixen de nivells ja molt elevats.

L’OCU destaca que, a diferència d’altres anys, no s’observen diferències de preu notables segons el canal de compra (mercat tradicional o gran superfície). La gran excepció es dona en el grup de les aus, que mostra un comportament “molt alcista”. Els experts de l’organització assenyalen que aquesta tendència és probablement un reflex directe de l’impacte que la grip aviària ha tingut sobre la producció i l'oferta durant els últims mesos, una circumstància que encara repercutiria en els preus finals. En previsió que la tendència alcista es pugui mantenir o fins i tot accentuar en els pròxims dies, l’OCU reitera les seves recomanacions per a un consum més racional i econòmic.

La planificació avançada dels menús i les compres continua essent l’eina fonamental. Aprofitant les ofertes actuals, que podrien ser més favorables que les de la darrera hora, també és una estratègia recomanada. La congelació dels aliments frescos adquirits amb antelació, o l’opció directa per productes congelats –generalment més assequibles–, són alternatives eficaces per al control pressupostari. Finalment, l’organització recorda que la carn d’au, tot i les seves pujades recents, continua presentant-se com una opció proteica més econòmica en comparació amb altres carns, com la de vedella o xai, la qual cosa pot ajudar a equilibrar la despesa total de la cistella nadalenca.