Donald Trump va aterrar divendres amb l’Air Force One a l’aeroport de Prestwick, prop de Glasgow, i aquest dissabte se n’ha anat a jugar al golf entre protestes dels manifestants que s'han concentrat fora del recinte. Abans de la cimera d’aquest diumenge amb Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europa, s’ha despatxat a gust contra algunes de les polítiques comunitàries: ha criticat França pel futur reconeixement de Palestina, l’aposta per l’energia eòlica –“veus aquests molins de vent per tot arreu, destruint els vells camps i valls, i matant els ocells”– i la política migratòria –“heu d’aturar aquesta horrible invasió que està matant Europa”–.
Trump està encantat amb aquest viatge de quatre dies a Escòcia, la terra on va néixer la seva mare i on la seva família hi té propietats immobiliàries. Entre aquestes, hi ha dos complexos turístics: a Turnberry, on ha passat aquest dissabte, i Menie. Precisament, aprofitarà aquest viatge per inaugurar un segon camp de golf, de 18 forats, propietat de la família.
Trump va telefonar Von der Leyen aquest mateix divendres per reunir-se a Escòcia aquest diumenge en la que serà la cimera definitiva dels aranzels entre Estats Units i la UE. Si bé la iniciativa ha estat del president nord-americà, aquest s’ha dedicat a sembrar dubtes sobre un acord que els analistes gairebé donen per tancat: aquest divendres, en declaracions als periodistes al davant de la Casa Blanca abans d’agafar l’avió presidencial, va assegurar que hi ha “un 50% de possibilitats, o menys” d’arribar a un pacte comercial amb la UE abans de l’1 d’agost.
Però els mercats han interpretat aquestes declaracions amb optimisme perquè, anteriorment, Trump va dir que hi havia un 25% de possibilitats de tancar un acord amb el Japó, que finalment es va signar. Segons els analistes, l’acord amb la UE aniria en la mateixa línia que amb el del Japó: aranzels del 15%.
Aquesta cita escocesa es produirà només quatre dies abans de l’1 d’agost, data a partir de la qual Trump amenaça amb aranzels generalitzats del 30% a les importacions europees –si és que no s’arriba a l’acord– que serien replicats per la UE.
Per si de cas, Von der Leyen es reunirà amb Trump amb un paquet de represàlies a punt, acordat amb els socis europeus, valorades en 93.000 milions d’euros que afectarien les importacions nord-americanes.
Si no s’arribés a l’acord, la resposta europea seria esglaonada, amb un primer paquet de represàlies que entraria en vigor el 7 d'agost i un segon paquet que no s'aplicaria fins al setembre o, fins i tot, fins a principis de 2026. Així reaccionarien als aranzels al acer i a l’alumini, però també a l’automoció i a altres sectors.
Precisament, Wall Steet Journal ha informat en els últims dies que la política comercial de Trump, fins i tot abans de complir les amenaces, està passat factura a les empreses nord-americanes. Han reduït els marges de guanys, segons es desprèn dels resultats presentats en els últims dies corresponents al segon trimestre d’aquest any. Aquesta situació ha afectat de ple als fabricants de cotxes: General Motors ha indicat que ha pagat més de mil milions de dòlars en aranzels sobre vehicles importants en l’últim trimestre, però que no han augmentat els preus als seus clients per compensar-ho. En la mateixa línia, Volkswagen ha reduït els guanys un 29%, en part pels 1.300 milions d'euros en aranzels pagats per les exportacions als Estats Units.
En aquest viatge a Escòcia, Trump també es reunirà amb el primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, per “afinar” l’acord comercial entre els dos països. El nord-americà sempre ha mostrat més afinitat amb el Regne Unit que amb Europa, fins al punt que no ha perdut l’oportunitat de lloar Starmer: “Un bon primer ministre i una bona persona, està fent una feina excel·lent”, si bé ha precisat que és més “lliberal” que ell. En l’agenda també hi ha una trobada amb el primer ministre d’Escòcia, John Swinney.