Amb la crisi inflacionària encara disparant els preus sobretot dels aliments, que han pujat un 7% respecte a l'any passat segons les últimes dades d'inflació i amb l'oli disparat, anar al supermercat s'ha convertit en una missió per a matemàtics que cal fer amb un llapis darrere de l'orella i calculadora en mà. Com en tota aventura, existeixen trucs per sortir-ne més airós i des d'ON ECONOMIA oferim alguns consells infal·libles per estalviar a la cistella de la compra, sobretot per a aquells més inexperts que no estan acostumats a enfrontar-se a aquests passadissos infinits amb lleixes plenes de colors i preus difícils d'encarar.

Un 62% de les famílies, segons un estudi de Facua, compra productes de pitjor qualitat per estalviar a la cistella de la compra, però hi ha altres maneres de gastar menys.

El primer i inefable consell és el de no sortir per força i planificar molt bé el que menjaràs durant la setmana, basant-te en un pressupost raonable. De res no serveix comprar sis apis, dues carabasses i quatre quilos de patates si ni tan sols saps què cuinaràs. Fes-te una agenda dia a dia estimant quantitats abans de començar a comprar.

Com en qualsevol batalla, és important estudiar l'enemic, per la qual cosa indaga entre els preus dels supermercats o mercats o comerços abans d'anar a fer la compra. Les pàgines web et serviran per als grans magatzems, però si tens ganes i temps de fer treball de camp pots passejar-te per comparar els preus producte per producte, sobretot dels més cars. Una vegada feta la comparativa, podràs valorar si et val la pena fer un petit tour per diferents comerços comprant diferents productes en cada un d'ells.

Una vegada al supermercat, que no et perdi la vista, mira cap a baix i cerca entre les lleixes més baixes perquè a les lleixes més altes solen posar els productes més cars perquè estan a l'altura dels ulls. Se les saben totes.

Compte amb el prestatges baixos, que els supermercats posen el més car a l'altura de la vista, se les saben totes

La fruita, la verdura i fins i tot, si pots, la fruita seca o els llegums és millor comprar-los sense envasar, a granel i en quantitats raonables. Els productes de temporada solen ser també més barats i a més és millor per al planeta i per a l'agricultura local comprar de proximitat allò que es conrea en temporada.

Moderar el consum de carn, un dels productes més cars de la cistella de la compra, és també una bona forma d'estalvi. Més enllà del preu, per salut els experts recomanen no menjar més de dues racions setmanals de carn.

El sisè consell, per al qual no fa falta haver estudiat una carrera, és fer-te els carnets de fidelització dels supermercats, aquests que et donen tota mena de descomptes i cupons.

Consell de vella escola és el d'anar a comprar amb l'estómac ple, per tal que la gana no et porti a compres compulsives, xocolata per aquí, cacauets per allà, i tinguis l'enteresa necessària per fer una compra raonable i frugal.

Consell de la vella escola: anar a comprar amb l'estómac ple

En vuitè lloc, aprofita les promocions, sobretot en productes no peribles que et permetin emmagatzemar. La típica oferta de 3 al preu de 2 pot ser molt útil quan no es tracta d'un producte que es pugui fer malbé.

Finalment, recorda que el congelador no serveix només per als gelats i els glaçons dels cubates. Si veus que no et menjaràs la carn o el peix en pocs dies o si has cuinat més del que necessitaves, el congelador t'ajudarà a estalviar. Algunes verdures que es venen congelades, com els espinacs o els pèsols, et poden salvar la vida els dies en què no saps què menjar.

Un consell que no oferim perquè donem per fet que gairebé tothom ja segueix és el de comprar productes de marca blanca, que en moltes ocasions són de la mateixa qualitat que una marca capdavantera, però poden cobrar-te menys pel que s'estalvien en publicitat i perquè formen parteix de l'estratègia de venda dels grans supermercats.