Interpretacions hi ha per a tots els gustos. La pujada del preu dels aliments el mes d'octubre s'ha moderat al 9,5% si el mesurem respecte a octubre de l'any passat i és la primera vegada, des de març de 2022, que l'increment interanual baixa de les dues dècimes. Tanmateix, no hem de pensar que els aliments han moderat les seves pujades, ja que en un sol mes, octubre, la cistella de la compra s'ha disparat un 1,3%, la segona major pujada des de començament d'any en un sol mes després de l'increment del 2% al febrer. A Catalunya, el preu de la cistella dels aliments ha crescut l'1% a l'octubre.

Dels 60 aliments que analitza l'INE per determinar l'evolució del preu dels aliments, en el conjunt d'Espanya en van pujar 45 a l'octubre, 14 van baixar i 1 va repetir. A més, les pujades mensuals són molt més voluminoses que les baixades, ja que l'aliment el preu del qual més creix l'octubre respecte a setembre, les fruites fresques, es va encarir un 9,5% en un sol mes i, tanmateix, les patates, l'aliment que més descendeix, va baixar un 1,8% respecte al mes anterior.

 

Entre els 15 productes que més han pujat aquest octubre, rere la fruita fresca, està l'oli d'oliva, que s'ha incrementat un 6%. Com a dada, l'alça continuada d'aquest producte bàsic -un 73% en els últims dotze mesos- ha provocat que l'oli de gira-sol i altres olis comestibles -substitutius del d'oliva- s'hagin encarit un 0,7% en un sol mes, el primer increment mensual des de maig de 2022, quan el preu va pujar un 6,8%, després d'un 40% l'abril de 2022.

La xocolata, amb un 2,2%, es col·loca com el tercer aliment que ha pujat més en el lineal dels supermercats el mes passat; després d'ell, la carn d'oví i cabrú, un 1,9% (probablement per la proximitat de Nadal). Doncs encara que la resta dels productes carnis també han pujat, ho han fet encara menys: altres carns (conill, cavall, caça) s'han encarit un 0,8% a l'octubre; la de boví i altres productes carnis un 0,5% respectivament; la de porcí, el 0,4%, i la d'au, un 0,2%.

El sucre segueix amb la seva tendència alcista i suma aquest mes un 1,7%; el te incrementa el seu cost un 1,7% el mes; la fruita seca i de closca s'eleven l'1,4% i el peix fresc i refrigerat, l'1,2%, efecte de les fortes borrasques que han impedit de sortir a pescar els pescadors. Els llegums i hortalisses fresques s'encareixen el mes també l'1,2%; els sucs de fruites i vegetals, l'1,1%; la pizza i la quiche, l'1%, pujada que també registren "altres preparats de peix i marisc" i la sal i les espècies. Els dos últims productes, fins i tot completa els 15 amb més creixements, són les patates xips i els productes de confiteria, amb un 0,9% en ambdós casos.

Baixades

Dels 14 aliments que han reduït preus a l'octubre, rere les patates, el marisc fresc i refrigerat ha descendit un 1,4% el mes passat; "altres productes lactis", un 0,8% i "altres productes alimentaris", un 0,5%, igual com els plats preparats. Amb una caiguda del 0,4%, segueix el marisc congelat, encara que ja en aquestes dates, es podria estar produint una provisió per a Nadal i en el cas del peix i marisc sec o fumat, el 0,3%. La cervesa sense alcohol cau, igualment, el 0,3% el mes, mentre que la cervesa rossa puja una dècima i altres cerveses amb alcohol un 0,6%.

Continuant amb els aliments que han registrat descensos en els seus preus, descendeixo un 0,2% els preus del vi, de les begudes espirituoses i licors, i dels llegums i hortalisses seques o en conserva. I encara que amb una baixada mínima, d'una dècima, hi ha alguns productes bàsics com la mantega, els ous i el pa. I altres productes de fleca, repeteixen els preus de setembre.

Fa un any

No obstant això, aquests descensos no aconsegueixen que els preus es col·loquin per sota dels que va caldre pagar l'octubre de 2022. L'únic aliment que s'ha abaratit respecte a un any enrere és l'oli de gira-sol i d'altres llavors, que cau un 29,5%, encara que la pujada del 0,7% a l'octubre no és una bona notícia.

Sobre les pujades, l'oli d'oliva acumula en aquests 12 mesos un 73,5%, un increment desorbitat si es té en compte que el següent aliment que més s'ha encarit, els productes de confiteria, registren el 17%. El top-5 dels productes de la cistella de la compra que més s'han encarit des d'octubre de 2022 es completa amb l'arròs, un 16,6%; els sucs de fruites i vegetals, el 16,1%, i les patates, el 15,9%, que de mantenir-se el seu comportament d'octubre, podria haver iniciat el seu descens.