Tret dels molt afortunats, que sempre n'hi ha, el canvi del 22 al 23 ha estat només una qüestió numèrica. La resta de coses segueixen igual. Algunes pitjor, de fet. Però vaja, que és temps de bons propòsits, de passar pàgina, d'avançar i intentar no mirar enrere. Sobre el paper queda preciós. Ara, posar-ho en pràctica ja és molt més difícil. Fins i tot utòpic. Si més no de moment, fins que passi un temps prudencial. Mentrestant el que feia nosa o feria l'any passat segueix fent-ho ara, sense perdre ni un gram d'intensitat. Una mostra evident són els casos de ruptura sentimental, una autèntica xacra en el món del famoseig durant 2022. Les hem tingut de tota mena i de tots colors, tot i que si hem de triar una per donar-li la medalla d'or, aquesta és la de Gerard Piqué i Shakira. Ha fet córrer rius de llàgrimes, de tinta i de bilis. I el que queda. 

Malgrat haver signat l'acord de separació i resolt el tema de la custòdia dels nens Milan i Sasha, la pau queda lluny. Shakira ha quedat tocada amb tot l'enrenou emocional i mediàtic al seu voltant. Piqué (i Clara Chía) són noms tabú, no els pronuncia mai, tot i que no cal que ho faci per saber que no els oblida. Principalment, clar, l'ex defensa culer; la resta és accessòria. L'enuig de la colombiana no minva, tampoc el nombre i potència dels seus mastegots. Els musicals, per exemple, van resultar molt reveladors quan la bomba de la separació esclatava de forma violenta la passada primavera. Aquell 'Te Felicito' amb Rauw Alejandro, parella de Rosalia, no podia ser més explícit. Per si de cas, però, reblava el clau amb 'Monotonía', el llançacoets i un cor arrencat de soca-rel en un supermercat. No sortia una nevera, però la cosa anava per aquí. 

Piqué y Clara Chía Instagram
Piqué i Clara Chía / Instagram
fantasma de Shakira YT
El fantasma de Shakira / Youtube

A banda de la situació amb Piqué, l'artista té d'altres preocupacions: l'estat de salut del seu pare William, per exemple, i la decisió de si traslladar-lo als EUA o deixar que es recuperi a Barcelona, d'on vol fotre el camp el més aviat possible amb la canalla. Un còctel que potser ha multiplicat la duresa del seu primer missatge de l'any. El destinatari: Gerard Piqué. Shakira no se n'amaga: està patint, no oblida, no perdona. I malgrat que confiï en que el futur calmi tot això que està sentint, de moment s'ha abonat al pim-pam-pum. El text és demolidor: "Aunque continúen abiertas nuestras heridas en este nuevo año, el tiempo tiene manos de cirujano.  Aunque alguien nos haya traicionado hay que seguir confiando. Ante el menosprecio, seguirse valorando". Sembla l'esbós del seu pròxim hit, però no sabem si li posarà música a tant de dolor. I al ressentiment. Perquè el post en va ple.

Shakira y Tonino   GTRES
Shakira amb el seu germà Tonino / GTRES
Shakira besa a su padre REDES
Shakira besant el pare William / Instagram

La següent frase és potser una de les més dures: "Porque hay más gente buena que indecente. Más gente empática que indolente". El retrat del català, que ha passat la nit de Cap d'Any amb els fills i els avis​, és cruel. No hi ha cap pont, cap gest de distensió. Mentrestant ella plora. Una llàgrimes que ha vessat i vessarà sense remei, però que considera el primer pas cap a un futur millor: "Nuestras lagrimas no son un desperdicio, riegan el suelo donde nacerá el futuro y nos hacen más humanos, para que en medio del desamor se pueda seguir amando". Oberta a enamorar-se, aquest és el raig d'esperança que brilla de manera tímida entre tanta foscor. I, d'alguna manera, la revenja que planeja la cantant contra el seu ex, el gran amor de la seva vida. També el desamor, sens dubtes.

Piqué mirant Naruto, Shakira espolsant-se els dimonis, i un abisme entre tots dos. Així ha estat el trànsit del 22 al 23 de la que, durant més d'una dècada, ha estat la parella més estimada.