Quinze anys després de la primera edició d’Operación Triunfo, Gestmusic va decidir que el reality havia de tornar a la televisió. Amaia, Alfred, Aitana i la resta de nois d‘OT 2017 van deixar el llistó molt amunt i a l’edició del 2018 li ha costat enganxar l’audiència de la mateixa manera.

alfred amaia

Amaia i Alfred a Eurovisió 2018 | TVE

És potser per aquest motiu que el programa d’enguany s’ha vist rodejat per les polèmiques setmana rere setmana. Algunes de les més sonades: les acusacions d’homòfobs a Mecano, que van fer esclatar Ana Torroja; l’expulsió per sorpresa d’una de les professores; la triunfita que va ensenyar els pits en directe per televisió i la cirereta del pastís, l’actuació masclista i lamentable del nòvio d’una de les noies, que li va dir “echo de menos tu culo, vamos a foll...”.

maria pablo ot 2018

El nòvio de Maria a OT 2018 | TVE

A la gran final d’ahir hi van arribar cinc triunfitos: Alba, Famous, Julia, Natalia i Sabela. Però el premi de 100.000 euros només el podia aconseguir un d’ells i després de la primera ronda d’actuacions, Sabela i Julia van acabar com a quarta i cinquena del programa i van caure de la final.

L’elecció del guanyador d’OT 2018 va acabar amb una gran sorpresa final. El resultat ha estat el més ajustat de la història del programa i fins l’últim minut podia passar qualsevol cosa. A l’edició de l’any anterior tothom sabia que Amaia guanyaria el concurs perquè era la preferida del públic des del primer dia. Però aquest cop era diferent. Els favorits no han estat mai tan clars i aquesta circumstància ha provocat dubtes fins el darrer dia. Finalment el sevillà Famous es va imposar com a vencedor d’Operación Triunfo amb el 36% dels vots. La segona classificada, la cantant d’Elx Alba Reche, va obtenir el 35%. Molts la donaven a ella per guanyadora però al final, victòria raspadíssima de l’andalús. Una miqueta més enrere va quedar Natalia, la tercera classificada amb el suport 29% de l’audiència.

Tot sota la mirada atenta d’Ada Colau, que no es va voler perdre la gala final d’Operación Triunfo malgrat l’incendi que té a Barcelona pel gos mort a trets per la Guàrdia Urbana. L’alcaldessa de la capital ha manifestat més d’un cop que és fan absoluta del programa. De fet, Colau és molt activa a les xarxes socials comentant les gales d’OT, fet pel qual ha estat fortament criticada per alguns sectors.

Operación Triunfo abaixa la persiana amb el dubte de si hi haurà una nova edició. El mateix Tinet Rubira va expressar fa poques setmanes que no pensava que el format fos prou potent com per fer una edició cada any. Amb la qual cosa la probabilitat que no hi hagi OT 2019 és força probable.

Abans de tancar la paradeta però, falta escollir qui representarà Espanya a Eurovisió. El públic té fins el 2 de gener per escollir les seves cançons preferides i després l’audiència farà la tria final en una nova gala d’OT. Qui té més números per ser el representant espanyol a Israel és el terrassenc Miki, que ha fet història a TVE per ser el primer que ha cantat en català a Operación Triunfo.