Els eurofans estan d'enhorabona... perquè el Festival d'Eurovisió 2023 ja és aquí! Ja siguis un seguidor acèrrim i empedreït del concurs de cançons més famós d'Europa o simplement tinguis curiositat per conèixer alguns detalls sobre l'edició del certamen que enguany se celebra a la ciutat britànica de Liverpool, és probable que encara tinguis alguns dubtes sobre algunes qüestions. Quan se celebra? On ho puc veure en directe? Qui són els favorits per guanyar? Si alguna d'aquestes preguntes et ronda per la ment, continua llegint perquè aquí t'expliquem tot el que necessites saber sobre les dates, horaris de les semifinals i la final i cançons participants d'Eurovisió 2023.

🔴 Eurovisió 2023, DIRECTE | Última hora de la Gran Final i Blanca Paloma
 

▶️ Les cançons d'Eurovisió 2023: així sona la proposta de cada país
 

🎶 Així van les apostes d'Eurovisió 2023: és Blanca Paloma una de les favorites per guanyar?
 

Quan és Eurovisió 2023? Dates i horaris d'aquesta edició

Com és habitual, el Festival d'Eurovisió 2023 arribarà el maig i quedarà repartit en tres emissions principals tenint en compte que es disputen dues semifinals prèvies a la Gran Final, que sempre cau dissabte. Repassem les dates triades per la Unió Europea de Radiodifusió (UER) perquè la 67a edició del certamen tingui lloc:

  • Dimarts 9 de maig: Primera semifinal d'Eurovisió 2023 a les 21 h
  • Dijous 11 de maig: Segona semifinal d'Eurovisió 2023 a les 21 h
  • Dissabte 13 de maig: Gran Final d'Eurovisió 2023 a les 21 h

🤔 Així és l'ordre d'actuació de les semifinals d'Eurovisió 2023: quins països poden passar a la final?
 

On veure el Festival d'Eurovisió 2023 en directe

El festival, que aquest any se celebra en el britànic M&S Bank Arena, conegut també com el Liverpool Arena, pot seguir-se en viu a través de moltes vies. La principal i més coneguda és l'emissió de RTVE a través de La 1 a través de la qual els espectadors podran gaudir de les actuacions i la narració 'en off' dels comentaristes d'aquest any, que tornen a ser Tony Aguilar i Júlia Varela com ja succeís en l'edició anterior. Malgrat això, cal tenir en compte que el certamen s'emet en obert a través de la resta de canals que conformen la UER en tractar-se d'un concurs en què intervenen les televisions públiques. També, el canal oficial de YouTube d'Eurovisió ofereix anualment l'emissió en 'streaming' dels esdeveniments de forma gratuïta.

🎤 Beth interpreta 'Diime' a Barcelona després de 20 anys i assegurar que "mai no la tornaria a cantar" | VÍDEO
 

Blanca Paloma representa Espanya a Eurovisió 2023

I qui és la representant d'Espanya al Festival de la Cançó d'Eurovisió d'aquest any? La il·licitana Blanca Paloma va ser l'artista que va sortir vencedora de l'última edició del Benidorm Fest que organitza RTVE des de l'any passat i amb el precedent d'un més que lloable tercer lloc de Chanel a Torí 2022. Amb la cançó Eaea, l'artista que ja va intentar fer-se amb el micròfon de bronze l'any passat amb Secreto de agua porta de tornada els ritmes flamencs i el folklore al certamen en la proposta espanyola. Cosa que no es veia ni més ni menys des que Remedios Amaya quedarà en l'últim lloc amb 0 punts i el tema Quién maneja mi barca allà pel 1983.


🕊️ Qui és Blanca Paloma, representant d'Espanya a Eurovisió 2023
 

Eurovisió 2023 tindrà quatre prestigiosos presentadors

La BBC, que aquest any exerceix com a emissora amfitriona i encarregada de l'organització del certamen atesa la impossibilitat d'Ucraïna per fer-ho per qüestions bèl·liques malgrat haver guanyat el festival de l'any passat amb el Stefania de la Kalush Orchestra, ha apostat per un quartet llegendari de la televisió al Regne Unit per formar el planter de presentadors:

  • La cantant i actriu britànica Hannah Waddingham, nominada en 3 ocasions als Premis Laurence Olivier i part de la cinquena temporada de Joc de trons.
  • El televisiu Graham Norton, que ja és tot un habitual del festival i el retransmet des de 2009 al Regne Unit.
  • La cantant, presentadora i model Alesha Dixon, excomponent de la formació Mis-Teeq i intèrpret d'èxits com The boy does nothing (2008).
  • La cantant ucraïnesa Julia Sanina, líder de la banda The Hardkiss, que suposarà la necessària representació del país guanyador d'Eurovisió vigent.

Qui són els presentadors d'Eurovisió 2023? Un quartet artístic i llegendari de la televisió
 

Les 37 cançons del Festival d'Eurovisió 2023

37 és el nombre total de cançons que participen a Eurovisió aquest any després de les baixes de Bulgària, Macedònia del Nord i Montenegro. La llista de propostes que cada país pujarà a l'escenari de l'estadi britànic i que pretenen demostrar la seva vàlua per aconseguir el micròfon de vidre de l'edició del certamen el 2023 és molt variada. Com ja és habitual des de fa moltes temporades, l'àmplia majoria de produccions participants està escrita en anglès, encara que el serbi, l'ucraïnès, el letó i fins i tot el llatí, entre moltes altres llengües europees, també tindran el seu lloc. Si tens curiositat per saber com sonen, des d'EN Blau hem preparat una 'playlist' amb totes les cançons d'Eurovisió 2023 perquè puguis anar escoltant-les i elegint les teves favorites.

😱 La brutal actuació de Blanca Paloma a Barcelona que la fa pujar en les apostes d'Eurovisió | VÍDEO
 

Com van les apostes d'Eurovisió 2023? Els països favorits aquest any

Els rànquings de les cases d'apostes mai no tenen per què ser determinants en l'esdevenir de la taula de resultats del Festival d'Eurovisió, però sí que serveixen com un bon indicador dels favorits i, en moltes ocasions, poden arribar a encertar el guanyador del concurs. Ara per ara, sembla que l'elegida com a guanyadora més probable pels apostadors en aquesta ocasió té un nom i segur que a més d'un li sona. Es tracta de Loreen, representant de Suècia el 2012 amb la cançó Euphoria que es va convertir en la triomfadora de l'edició aconseguint el total de 372 punts, que interpretarà sobre l'escenari de Liverpool el tema Tattoo. Li segueixen, encara que no de prop, la candidatura de Finlàndia (Käärijä - Cha cha cha) i Ucraïna (Tvorchi - Heart of steel).

🗳️ Nou sistema de votació d'Eurovisió 2023: adeu al jurat en la semifinal