"Qué hijo de puta". Isabel Díaz Ayuso, a la tribuna de convidats del Congrés dels Diputats, deixava anar aquest comentari durant la rèplica de Pedro Sánchez a Alberto Núñez Feijóo. I si no ho ha dit, s'assembla molt. Tothom que mirava la retransmissió de la primera sessió d'investidura ha percebut el mateix. La presidenta madrilenya, líder de facto del PP, remugava aquesta expressió insultant i grollera després de l'al·lusió del socialista a l'acusació de corrupció del seu germà per l'escàndol de les mascaretes de la Comunitat de Madrid, durant la part més angoixant de la pandèmia. Quasi 300.000€ per un material d'extrema urgència que revenia per 6 vegades més del preu de cost a l'administració dirigida per la seva familiar. "Hijo de puta" és la resposta de la màxima dirigent regional madrilenya. La dreta extrema està disposada a travessar totes les línies. I el pitjor de tot, que ara diran que és mentida. I que la culpa és de Sánchez, que va provocant. Marca de la casa.

L'escena de la capo pepera, que aixeca la mirada del telèfon mòbil per adreçar-li aquest gest tan elegant, diplomàtic i de defensa de les essències constitucionalistes (només les que li agraden i li convenen, clar), és la imatge de la jornada. Minipunt i punt per al PP. El mires, i el mires, i el tornes a mirar, i només veus a l'excommunity manager del gos d'Esperanza Aguirre ofenent una mare. I mira que Sánchez no ha tret el tema de la gent gran a les residències. Arriba a passar i treu llambordes de la bossa de mà, o pitjor: baixa i fa un Margarita Seis Dedos allà mateix, a lo Tejero. Oportunitat perduda per a un espectacle màxim, d'altra banda.

Ayuso investidura EP
Ayuso / Europa Press

Les reaccions al cameo de la supermegahater socialista i catalanòfoba de manual no s'han fet esperar. Està col·lapsant les xarxes socials, omplint-la d'incredulitat i repugnància. També, evidentment, d'hilaritat. Perquè per molt trista que sigui la societat que projecta Ayuso, el seu ideari i codi de conducta, hi ha una evidència que és intrínseca a cada intervenció seva: s'hauria guanyat molt bé la vida com humorista. Fa petar-se riure. Espanta, però et pixes. És un hit.

Rescatem la resposta d'una conegudíssima periodista catalana, amb molta mili a Madrid i als platós de televisió de teles nacionals, però que mai no ha amagat el seu sentiment català, independentista i lliure d'ideologies tòxiques i pretèrites. Laura Fa ho defineix amb precisió amb dues paraules, "Ayuso style". El fang com a forma de vida, com a forma d'entendre la política i com a norma per relacionar-se. Abascal no és el coco, és un xitxarel·lo. El que és realment perillós és veure una representant pública dient "hijo de puta" al Congrés. Retratada. 

Laura Fa sorpresa Telecinco
Laura Fa / Telecinco

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!