Ja és un fet. La segona cadena en català del país es queda ferida de mort. Orfe de la seva màxima estrella i del referent d'un canal que entra directament a la UCI. Si ahir els explicàvem en exclusiva a En Blau que la tele del Grup Godó havia decidit foragitar Jordi Armenteres com a presentador de 8 al dia, avui els podem explicar, també en exclusiva, que el 'perill' ja és una realitat.

Després de 16 temporades en antena, Alfons Arús ha dit que ja n'hi ha prou i marxa de la tele. Fonts molt pròximes a la productora, Aruba Producciones, consideren que les circumstàncies actuals són les que han fet prendre la decisió de canviar d'aires i deixar una tele que darrerament està donant pals de cec. Quines són aquestes circumstàncies? Per començar, una reducció de la durada del programa, una mesura inexplicable tenint en compte que Arucitys és el programa estrella de la cadena i el buc insígnia des de fa anys. Des de gener, els fans d'Arús i companyia només poden veure el programa de 14:00 a 17:00. Una versió reduïda on s’han hagut de suprimir algunes seccions que els espectadors de l’Arucitys troben a faltar. Respecte aquesta qüestió es va manifestar el mateix Alfons Arús: “Abans de marxar. Per la gent que ens pregunta ‘per què feu tres hores?’. La decisió no és nostra. Em fa gràcia perquè la gent és molt simpàtica. No fem festa. Si la direcció considera que hem de fer festa, doncs no venim a treballar. I si algú considera que hem de fer un programa de quatre hores, doncs el fem de quatre hores. I si ens diuen que l’hem de fer de tres, doncs el fem de tres. Que som uns manats, però que no és una decisió nostra.” I adreçant-se als seus col·laboradors, concloïa: “No responeu el perquè, jo no ho sé tampoc. Truqueu a dalt”.

arus2

8TV

A això cal sumar-li una pèrdua de capacitat competitiva que va començar amb l'adéu de Josep Cuní i va continuar amb la decisió de col·locar uns programes a la graella que han passat amb més pena que glòria, com són Fora de joc, que no aconsegueix seduir els espectadors amb la seva proposta esportiva o Catalunya directe, que amb prou feines va arribar a un escarransit 2% de share abans de ser fulminat després de quatre mesos. L'arribada d'un nou director audiovisual al grup, Ramon Rovira, nomenat al novembre, prometia aires nous a una cadena que agonitza. De fet, les últimes hores han estat complicades, amb l'acomiadament de la gerent del canal, Eulàlia Carbonell "per motius econòmics", però també per desavinences entre el nou director audiovisual.

arus3

8TV

Després de més de 3.000 programes i 16 temporades en antena, Arús s'emporta el seu programa a un canal estatal. La decisió ja està presa i comunicada a 8TV. Damunt la taula d'Aruba hi ha moltes opcions de proposta per part de televisions d'àmbit nacional que estarien encantades d'acollir amb els braços oberts un producte que ha demostrat amb escreix que funciona com un tro, i que durant tot aquest temps ha estat per damunt de la mitjana de la cadena. Alfons Arús sap que té un caramel entre mans i saps que ell és dels únics que li poden treure suc. No tothom serveix per fer l'Arucitys amb solvència i talent. Mirin si no el fallidíssim intent de Núria Roca i A tota pantalla a TV3. Ara, l'equip de l'Arucitys prepara el salt a una televisió de gran abast, amb les incombustibles Cortelera i Teletúlia, que no hi faltaran. Ja es va parlar fa un temps de possibles negociacions amb La Sexta per incorporar Arús a un programa els caps de setmana, compaginant-ho amb l'Arucitys. Veurem si a partir de juny, quan acaba contracte amb 8TV, el canvi d'aires va en direcció de la cadena d'Atresmedia. Però insistim, damunt la taula hi ha moltes més ofertes.

arus4

8TV

A 8TV tenen problemes econòmics per tirar endavant una cadena que no acaba de trobar el seu espai entre els espectadors. Però no ha estat aquest el motiu per la renúncia d'Arús. Toquen aires nous en la carrera d'aquest presentador que porta anys sent un dels referents a Catalunya i pel que el territori espanyol no és un desconegut, amb programes com La casa por la ventana, Al ataque o Vídeos de primera. Ja va compatibilitzar durant una època l'Arucitys a 8TV amb Tan a gustito a La 1. Però ja no ho farà més. Vol estar només a un lloc. A qui se li apareix l'ombra de la desaparició damunt els caps és a la televisió catalana del Grup Godó. No només es quedarà sense tres hores de producció pròpia a la tarda. També es quedarà sense referents, sense identitat. I els capítols de S'ha escrit un crim ja estan massa recremats com per tornar-los a emetre...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat