La notícia de la mort d'Itziar Castro agafava tothom desprevingut el passat 8 de novembre. Ho anunciava en primera instància el director i guionista Frankie de Leonardis a través d'un fil al seu perfil de la plataforma X en què, a banda de fer públic el decés, aprofitava per reconèixer la importància de la catalana en la indústria de l'entreteniment i en matèria d'activisme. "Es con profundo pesar que informamos del fallecimiento de la talentosa actriz Itziar Castro, ocurrido la pasada noche. Con una carrera destacada en la industria del entretenimiento, Castro dejó una huella imborrable con su notable actuación y carisma", escrivia. Ho feia hores abans que diligències informatives, a l'espera de l'informe d'un forense, afirmessin que la causa de la tragèdia hauria estat una aturada cardiorespiratòria a 46 anys

Infinitud de rostres mediàtics de camps tan diversos com la política, el periodisme, la música i la interpretació van voler acomiadar-se de la barcelonina amb piulades molt emotives. Vegeu casos com el de Julia Otero, Ione Belarra, Eduardo Casanova o la vicepresidenta segona del govern espanyol Yolanda Díaz. Una allau de condols i suport per a la família i amics de Castro a què, més tard, se sumarien els reis d'Espanya. Ho feien amb un telegrama, recollit per Europa Press, dirigint-se als éssers estimats de l'actriu d'El cor de la ciutat en què lloaven la seva trajectòria: "Actriz carismática cuyo enorme talento la hizo merecedora de una nominación al Goya como intérprete revelación", destacant també "su capacidad para llegar al público español a través de su actuación y discurso".

Malauradament, la mort de l'encarregada de posar vida a Goya Fernández al drama carcerari Vis a vis també ha tingut una cara fosca. Infinitud de reaccions a la xarxa obviaven la tristesa que les persones del seu voltant podien estar patint i aprofitaven per fer burla del físic de Castro en un exercici claríssim de la grassofòbia més rància. Fins i tot Jordi Basté va acabar per pronunciar-se, demanant respecte per a la família i deixant clar que no era el moment per obrir debats sobre l'obesitat. I la cosa no queda aquí. Un dels eurodiputats ultres amb el dit més solt a l'hora de fer ús de l'antic Twitter tampoc ha fet gala d'una empatia excessiva.

Hermann Tertsch, de Vox, ha respost furibund al condol de la monarquia: "Señor, los españoles están alarmados por un golpe de Estado, por un gobierno pactado con criminales, por una amnistía que destruye toda legalidad, todo resto de igualdad, amenaza la seguridad y vida de nuestros hijos y nietos y hunde a España cada vez más en la miseria, la tiranía y el abuso".

A Tertsch no li sembla adient que reconeguin la feina d'una persona que acaba de morir. "Muchos le tenemos que rogar encarecidamente que pida a la Casa Real revise sus prioridades". Imaginem que troba molt més prioritari cremar una fotografia de Jorge Javier Vázquez en la manifestació més esbojarrada de l'unionisme, per exemple.

hermann tertsch Voc EFE
Hermann Tertsch, Vox. / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!