El món s'ha despertat amb una notícia desoladora aquest 8 de desembre: l'actriu catalana Itziar Castro ha mort a 46 anys. De la seva, una trajectòria de més de vint anys en el món de la interpretació, se'n destaquen papers d'èxit com el de Goya Fernández al drama carcerari Vis a vis, rols a produccions catalanes de TV3 tan cèlebres com El cor de la ciutat a la dècada dels 2000 i la seva participació a Pieles, l'òpera prima d'Eduardo Casanova, que li va valdre la nominació al Goya a millor actriu revelació el 2018.

Itziar Castro GTRES
Itziar Castro. / GTRES

Segons ha transcendit a Catalunya Informació, la causa del decés ha estat un infart mentre assajava un espectacle de natació sincronitzada a una piscina de Lloret de Mar. Però, qui ho ha fet públic en primera instància ha estat el director i guionista Frankie de Leonardis a través de la plataforma X, en un fil de piulades en què, més enllà d'informar sobre el trist succés, rememora la figura de la barcelonina en la indústria de l'entreteniment i la lluita activista. "Es con profundo pesar que informamos del fallecimiento de la talentosa actriz Itziar Castro, ocurrido la pasada noche. Con una carrera destacada en la industria del entretenimiento, Castro dejó una huella imborrable con su notable actuación y carisma", comença.

"Itziar no solo fue una actriz y artista talentosa, sino una incansable luchadora por sus ideales y creencias. Enfrentó cada desafío con una determinación y un coraje que inspiraron a muchos. Su contribución al mundo del arte y su incansable trabajo por la igualdad y la justicia social permanecerán como un legado perdurable de su pasión y compromiso. Para aquellos que deseen rendir homenaje, se anunciarán detalles sobre eventos conmemorativos en los próximos días", afegeix sobre una tragèdia inesperada que ha despertat una allau de reaccions i condolences a les xarxes socials. Figures com Irene Montero, Santiago Segura,  la intèrpret Lidia San José se n'han fet ressò i l'han recordat als seus perfils: "No me creo que te hayas ido, querida Itziar Castro. Que tu talento, tus risas y esa voz prodigiosa llenen el cielo de fiesta y alegría. Se te va a extrañar mucho, compañera".

Precisament a la xarxa va ser on, fa només una setmana, ella mateixa publicava una carta colpidora dirigida a la seva jo del passat. Un missatge en què recordava la duresa de l'assetjament que havia patit per no tenir un físic normatiu. "Habrá insultos, golpes, piedras en el camino, pero también mucho amor, cariño, admiración… que sin quererlo serás espejo para muchos/as/es", però posant, també, l'altra cara de la moneda sobre la taula. "Que esos que te insultan, te agreden, te ponen bellotas en el pupitre y te llaman cerdita, serán tus fans, (sí, tus fans, cómo te he dicho los sueños de cumplen) y te pedirán fotos (muchas fotos, incluso cuando no estés de humor) pero sobre todo te pedirán perdón".

"Tenemos que abrazar más a nuestra niña interior", concloïa amb un encert que glaça el cor i convida a recordar-la amb afecte serè i agraïment per totes les batalles lliurades. Descansi en pau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!