Constantí II, últim rei grec i germà de la reina Sofia d'Espanya, ha estat recordat aquest dimarts en una missa al castell de Windsor, un any després de la seva mort. Carles III, molt de temps abans d'assabentar-se del càncer que posa la seva vida entre interrogants, va decidir organitzar aquest recordatori en honor del padrí del seu fill Guillem, actual príncep de Gal·les. Cap de les dues figures han estat, però, presents durant l'ofici. El rei, per motius obvis; el seu fill, per complicacions personals comunicades pocs minuts abans de començar l'acte religiós. Una sorpresa majúscula, i un bon indicador de com estan les coses a Buckingham: remogudes. Camil·la s'ha quedat sola, al capdavant de la corona més important del món, rebent personalitats de totes les cases reials europees, en actiu o de trons deposats. 

La representació espanyola, com s'havia previst, ha estat encapçalada per les principals figures de l'àlbum: els reis, Felip i Letícia, i els emèrits, Joan Carles i Sofia. Aquest parell més separat que mai, tenint en compte l'espai reduït de la capella del castell. Ni han arribat junts a Londres, perquè el seu marit fa anys que viu autoexiliat a Abu Dhabi, ni tampoc s'han assegut junts durant l'ofici. Una situació dictada per l'inflexible servei de protocol de Buckingham Palace, els mateixos que van propiciar la famosa fotografia dels 4 reis junts durant el funeral d'Elisabet II. Una reunió a la força per ordre de Carles III, i que no s'ha repetit del tot perquè Sofia s'havia de situar, lògicament, amb la família directa del finat. Al frontrow. I en una cantonada, empetitides, allà hi era del braç de la Irene, la 'Tía Pecu'. El seu posat trist topa amb les rialles, tres fileres més enrera, de Felip i Letícia. 

Sofia i Tia Pecu GTRES
Sofia i Irene, a la dreta / GTRES

Al costat del rei de pobra dentadura i d'una reina encantada de la vida de compartir moments amb el sogre, com al restaurant de l'aniversari de la infanta Elena, hi havia un Joan Carles també encongit físicament, però que transmetia tranquil·litat i estava en su salsa. Del Burgo obra miracles. A la seva esquerra, fent d'acompanyant sorprenent, una senyora gran, amb barret, ulleres, cabells blancs i un gest estrany en la cara. Com de no estar a gust. El mira malament. El motiu, ignot, però captat per la càmera. Ens neguem a pensar que la bona de Benedicta de Dinamarca, de 79 anys, sigui una senyora de gest perpetu de dolenta de la pel·lícula. No, allà hi havia alguna cosa més. Es coneixen i comparteixen un títol: el de cunyats. 

Felipe Letizia Juan Carlos funeral constantino Windsor GTRES
Felip, Letícia, Joan Carles i Benedicta de Dinamarca / GTRES
Juan Carlos y Benedicta de Dinamarca GTRES
Joan Carles i Benedicta de Dinamarca / GTRES

Cunyats, que no cuñaos. Almenys per part de la Benedicta, que és germana de Margarida II, exreina danesa, i de la vídua Ana Maria de Dinamarca. Abans ho era de Grècia, com a reina consort de Constantí II, abans que abolissin la monarquia i els enviessin a l'exili. Els lligams endogàmics de la reialesa han provocat aquesta alteració en la foto més esperada al regne d'Espanya, la més morbosa. Haurem d'esperar. El temps, però, s'esgota.

Benedicta Dinamarca GTRES
Benedicta de Dinamarca / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!