Jaime del Burgo és un malson per a Felip VI i Letícia. El navarrès, que ha esbombat la seva relació sentimental amb la reina d'Espanya, abans i durant el matrimoni reial, ha posat les seves vides cap per avall. Des del primer moment, la consigna ha estat clara: silenciar-lo. Com si no n'existís. Cosa realment complicada, perquè Del Burgo és un mamut en una habitació ínfima. I malgrat tenir lligats en curt els principals mitjans de comunicació, diaris, revistes, teles i ràdios, sempre hi ha qui s'escapa del seu control. EN Blau, sense dubtes. Tanmateix, i pel que veiem, l'ego d'en Jaime no en queda satisfet, i remuga. 

Del Burgo és un fantasma de llengua viperina per a l'establishment de la premsa espanyola, tot i que per ser considerat com un ectoplasma, la pupita que està fent és digna de menció. Els nervis a la Casa Reial són evidents, per no parlar de la deplorable relació conjugal que, actualment, es respira al Pavelló del Príncep, residència oficial dels monarques. S'ha convertit en una obsessió. I exercir el control requereix esforç, patiment, i pasta. Molta pasta. En Jaime ens està costant una fortuna. Concretament, 121.000€. És la xifra que Zarzuela acaba de destinar per a l'adquisició de la premsa diària, nacional i internacional, tradicional i digital. Tota ella. Que no s'escapi ningú.

Del Burgo Instagram
Jaime del Burgo / Instagram

El digital 'InfoBae' es fa ressò de la licitació de dos anys que la Casa Reial acaba de signar amb una empresa proveïdora: "El suministro de prensa escrita tanto nacional como internacional en formato papel en las instalaciones que se determinen de Madrid", i també durant els períodes estivals al Palau de Miravent, a Palma. "Solo para Madrid están previstos 18.980 ejemplares de periódicos nacionales, 3.358 revistas semanales y mensuales y 5.110 ejemplares de diario internacionales. En lo que se refiere a digitales, la Casa Real prevé suscribirse a 84 muros de pago. Para cuando estén en Baleares, la cantidad de prensa prevista es de 2.652 diarios nacionales, 360 revistas y 588 periódicos internacionales". Han embogit.

Leonor Sofia Felipe Letizia mallorca GTRES
Felip, Letícia, Elionor i Sofia a Palma / GTRES

Aquest gest es pot interpretar de dues maneres: o Felip premia la fidelitat dels seus vassalls en es mitjans de comunicació afins, o al revés: intenta fiscalitzar si algú se surt de la línia i cal prendre mesures. Per exemple, com les que van acabar amb la renúncia de Jaime Peñafiel, corretja de transmissió de Del Burgo, en el diari 'El Mundo'. Felip vol la premsa "todos los días del año, incluidos sábados, domingos y festivos. Quiere que los periódicos lleguen pronto, antes de las 7:30 horas, y festivos antes de las 8:00". Si no en compleixen les normes, a banda d'empipar-se, anirà sancionan-los. I un detall important: "También debe tener la capacidad de suministrar números agotados". Dèria total. El contracte és per dos anys, però sembla difícil pensar que aguantin tant de temps amb aquesta pressió. No és sa. I és caríssim. No com EN Blau, que n'és de franc. I de qualitat. 

DL a00114215 004
Felip i Letícia al 'Diario de Burgos' / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!