Jaime del Burgo ho ha canviat tot. És oficial. La irrupció de l'excunyat de la reina Letícia com a amant de la dona del rei Felip està provocant un seguit de conseqüències impensables a l'embolicada relació dels membres de la reialesa espanyola. Hem passat de l'intent de silenciar l'escàndol a l'escenificació d'una unitat familiar tan forçada que resulta irreal. Irreal, però necessària. Plou tant i la tempesta és tan amenaçadora que han vist clara la jugada: o anem junts, o això se'n va a fer punyetes. I en el cas dels dipositaris de la corona, amb una intenció clara: assegurar-li el futur a les filles, especialment l'hereva Elionor. Per tant, tocava moure fitxa a una persona en concret: Letícia. Una immolació, un sacrifici. I aquí el tenim, acaba de sortir del forn.

Vivim unes setmanes en les quals les fotos dels royals espanyols ocupen i preocupen. Primer, la selfie de la reina embarassada amb aquella dedicatòria d'amor publicada pel Jaime. Després se n'ha parlat molt sobre quant valen els primers robats adults a la princesa Elionor, una pasta. Fa poques hores, la imatge de Joan Carles aterrat a Madrid per assistir a la celebració del 60è aniversari de la infanta Elena no deixava indiferent. El seu somriure burleta feia pensar que arribava a un aquelarre en el qual cremarien a la detestada Letícia a la foguera. I finalment, el cop de gràcia: contra tot pronòstic, el rei i la reina d'Espanya s'han presentat al restaurant 'Pabú' de Madrid on tenia lloc l'àpat i conclave borbònic. Letícia entre la seva legió de haters. La foto impossible és la bomba.

Letizia Felipe cumple GTRES
Letícia i Felip a l'aniversari d'Elena / GTRES
Jaime del Bugo llegeix mòbil Instagram
Jaime del Bugo / Instagram

El cop teatral ha estat indiscutible. Felip i Letícia arribaven a la cita fent ganyotes d'estar encantats de la vida, felices, disposats a gaudir dels pocs moments dels que disposen amb els seus estimats familiars. Trobar-se cara a cara amb el sogre Joan Carles o els idolatrats Froilán o Victoria Federica. Quin luxe, amb el que s'estimen. Esperit nadalenc, i tal. O amb Pablo Urdangarin, qui va fotre el camp a Múnic en comptes d'assistir a l'aniversari de la cosina i futura reina Elionor. No han faltat ni la reina Sofia, Cristina, l'homenatjada Elena, Juan Valentín i Irene Urdangarin, fins i tot hi havia l'altra Irene, la Tía Pecu, germana de la reina emèrita. Només han faltat tres persones: Miguel Urdangarin, del que no hi ha testimoni gràfic, i evidentment Elionor ni Sofia. Les nenes, al marge. Fora de l'exposició, fora de perill. Un aspecte en el que coincidim amb una Pilar Eyre encara al·lucinant amb la reculada in extremis de l'asturiana.

Juan carlos cumple Europa Press
Joan Carles a l'aniversari d'Elena ( Europa Press
Sofia Cristina Europa Press
Sofia i Cristina / Europa Press
infanta Elena Europa Press
La infanta Elena / Europa Press
Victoria Froilan Europa Press
Victoria Federica i Froilán / Europa Press
Pablo Irene Irene Juan Valentín Europa Press
Juan Valentín, Pablo i Irene Urdangarin amb Irene de Grècia / Europa Press

Si hi ha un dia per col·locar micros a dojo, aquest seria el 20 de desembre de 2023. Les converses d'aquest dinar podrien formar part de la història d'Espanya. El tingladu borbònic ha decidit protegir-se, perquè tot trontolla. Fer passar el tràngol a Letícia del 'shame, shame, shame' de Joc de Trons com a moneda de canvi era condició sine qua non. Aquestes imatges marquen un punt d'inflexió, veurem canvis radicals en l'estratègia d'uns i altres. S'ha acabat la Família A i la B, si més no de cara a la galeria. Joan Carles ha guanyat aquesta batalla, això està clar. Letícia perd. I Felip també, clar. És el preu del peatge.

Leonor y Sofía en la jura de la Constituciòn, EFE
Elionor i Sofia / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!