Anglaterra viu una etapa convulsa pel que fa a la seva monarquia. La mort de l'eterna Elisabet II ha fet molt de mal en una Família Reial de naturalesa conflictiva i abonada als problemes de tota mena. El successor del tron, Carles III, ha vist com la seva arrancada com a rei ha quedat tocada per un anunci inquietant: pateix càncer als seus 75 anys. Els seus problemes de pròstata, motiu de la seva intervenció quirúrgica fa poques setmanes, semblaven relacionats amb el tipus de malaltia, però no és això. En tot cas, Windsor no n'ofereix cap detall sobre el diagnòstic; només se centren en el tractament i la recuperació del monarca. 

En Carles està de baixa, i el seu paper institucional recau sobre la consort, la reina Camil·la. Mentrestant, el príncep Guillem comença a fer-se la idea seriosament d'un possible traspàs de la corona, el segon en poc temps al Regne Unit. La tensió es veu reflectida al seu rostre, amb l'afegit de tenir també una dona malalta, Kate Middleton, un altre misteri que no pinta gaire bé. Aquest pròxim dimarts podrem tornar a veure les cares de Camil·la i Guillem en públic, i podrem avaluar la situació de tot plegat. Serà en la missa que Carles III havia organitzat al castell en honor de Constantí II, exrei de Grècia i germà de la reina Sofia, traspassat fa un any. Serà un conclave royal internacional.

Constantino y Sofía en 2010 GTRES
Constantí II i Sofía / GTRES

L'ocasió propiciarà la presència d'una important representació de la reialesa espanyola. Bàsicament, les quatre grans figures històriques: Felip i Letícia, Joan Carles i Sofia. Falta Elionor, sí, però a la recluta se la reserva per a grans ocasions, tot i que no té sort amb els seus homòlegs britànics: encara no s'ha pogut presentar en societat, ni de gala. Els reis i els emèrits tornen a veure's les cares. I això no sempre és un plat de bon gust. L'última vegada va ser, precisament, en un restaurant amb tota la tropa i l'escàndol Jaime del Burgo començant a cremar-ho tot. Abans, les reunions eren molt més infreqüents. A Atenes, al funeral, van seure separats. I Felip va haver d'esperar fins a arribar al cementiri per acostar-se al seu pare i fer-li un petó. Pensava que ningú els retrataria, però no va ser així.

Felipe beso Juan Carlos Atenas Star.gr
Felip VI besa Joan Carles a Atenes / Star.gr

Sí que van quedar col·locats a la mateixa bancada a Westminster, durant les exèquies d'Elisabet II. La imatge va ser impactant, eren els dies més tensos de la relació entre pare i fill. La ubicació era ordre directa de Carles III i de Buckingham Palace: el seu servei de protocol, rígid i inflexible, va determinar que la Casa Reial espanyola quedés representada d'aquesta manera tan polèmica i incòmoda. Letícia no oblidarà aquell dia, ni el comportament del seu detestat sogre. Doncs bé: aquest dimarts es repetirà l'escena, molt probablement, si és que es compleixen les previsions i Joan Carles surt d'Abu Dhabi per homenatjar el seu cunyat. En cas de ser així, ho faran novament per exigències dels Windsor. Reunits a la força. 

Felipe Letizia Juan Carlos mal rollo GTRES
Felip i Letícia miren malament Joan Carles / GTRES
Charles lluvia GTRES
Carles III / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!