El passat 6 de maig assistíem a una fita històrica. Carles III era coronat al palau de Buckingham juntament amb Camil·la Parker Bowles després que la longevíssima Isabel II morís el 8 de setembre anterior. Una cerimònia d'importància global veritablement pomposa i mil·limetrada tot i la pretensió de fer-la més moderna i adaptada en l'actualitat. Cal dir que el fill de la monarca ja havia ascendit al tron després del decés i amb el bagatge d'una notorietat indiscutible. Ara bé, és possible que molts no siguin conscients d'una de les qüestions més curioses pel que fa al seu cercle íntim: entre els seus assessors hi ha un català. I ho ha explicat tot sobre la seva relació a TV3.

Salutacio Carles III balco palau buckingham coronacio / Europa Press
Coronació de Carles III. / Europa Press

Era en la nit del passat 4 de novembre que es personava al plató del Col·lapse de Ricard Ustrell per, entre altres qüestions, explicar com va sorgir el seu vincle. Es tracta de Marc Palahí, doctor en Ciències Forestals i expert destacat en matèria de canvi climàtic i boscos. Natural de Lleida, en la seva impecable trajectòria destaquen més de dues dècades d'experiència en iniciatives científiques de lideratge, comprenent la direcció de l'Institut Forestal Europeu. És precisament això, la seva implicació i proposta per transformar l'economia a partir de la natura, el que faria que ell i el rei d'Anglaterra apropessin postures i acabés convertint-se en un dels seus consultors. Abans d'aprofundir massa, el presentador escalfava amb un dubte incisiu sobre el vincle UK-Catalunya que hi ha entre ambdós: "Quina és l'última vegada que has parlat amb ell?""Fa uns dies, per telèfon. Quan ell vol parlar amb mi em truca", explicava Palahí amb total naturalitat. 

marc palahi tv3
Marc Palahí convidat a Col·lapse. / TV3

"El vaig conèixer el 2019. Jo era director de l'Institut Forestal Europeu en aquells temps. Vam organitzar una conferència a Escòcia, a Aberdeen. Després del meu discurs inaugural, estava allí l'alcalde d'Aberdeen i després de sentir-me parlar em va dir: 'Hauries de conèixer el príncep de Gal·les, perquè tot el que has dit li interessaria moltíssim'", començava a relatar amb relació a com va sorgir aquell primer contacte entre ell i Carles. "Al cap d'una setmana estava prenent un té a la seva casa, a Escòcia. A la seva finca de Balmoral té una casa que es diu Birkhall, i allà ens vam conèixer", afegia. Després, el convidaria a fer un viatge amb ell a les illes Salomó.

marc palahi carles iii tv3
Marc Palahí i Carles III. / TV3

I és que el monarca britànic ja ha demostrat en diverses ocasions en els últims anys que li interessen molt les iniciatives mediambientals amb la pretensió de protegir el planeta. Però, més enllà de qüestions professionals, Ustrell no va desaprofitar la presència de l'enginyer als estudis per saber com és una figura com la de Carles III en el tu a tu. En contraposició a les enraonies que el titllen d'irascible, el científic deia la seva des de l'experiència. "Et fa sentir molt bé. És una persona molt senzilla, molt propera. Jo et puc dir el que he vist jo. (...). Molt amable, molt elegant. Molt preocupat pel món, pel futur, per la humanitat". 

És a dir, que Carles no seria tan esquerp com ens han venut. O potser sí que ho és, però amb els catalans no tant. O potser només en Marc és l'excepció. Mai se sap. Ara bé, això que un rei és senzill costa empassar-s'ho.