Dimecres 22 de maig Felip VI i Letícia celebraran 20 anys de casats. Celebrar és un terme potser exagerat, com passa en el cas dels seus predecessors al tron, Joan Carles i Sofia. Els emèrits només recorden la data, i no precisament com quelcom positiu. No se suporten des de fa 6 dècades, i ja no se n'amaguen. Felip i Letícia encara han de mantenir el paperot, però la realitat matrimonial és desastrosa. Només un pacte de tipus professional fa que no caigui la paradeta completa. Tanmateix, el llautó es veu a quilòmetres. I el dimoni, com sempre, s'amaga en els petits detalls. Les fotos familiars que acaben de veure la llum van plenes de missatges ocults, de segones lectures. 

11 imatges són les que Casa Reial ha distribuït a mitjans i agències per commemorar el dia del seu casament. Una sessió als Jardins del Moro del Palau Reial de Madrid, marc inèdit de l'historial de la família. Família, sí. No matrimoni. És curiós que una parella suposadament enamoradíssima dediqui només el 9% de l'àlbum fotogràfic a ells mateixos. Dit d'una altra manera: només hi ha una instantània de la parella. La resta, amb Elionor i Sofia. I no diem que ens sembli malament que uns pares vulguin retratar-se amb el fruit del seu "amor", ni de bon tros. Però ja saben això de 'ni calvo, ni dos pelucas'. Zarzuela sempre igual: o es passen de frenada, o es queden molt curts. L'única estampa és aquesta: tots dos amb postura estranya i un detall revelador: ell l'agafa pel braç. No per la cintura, ni de cap altra manera romàntica o afectuosa. El braç. Serem primmirats, però clama al cel. Són col·legues. No enamorats.

Felipe Letizia EFE
Felip i Letícia / EFE

Tenim imatges de Letícia amb les filles, una d'elles donant l'esquena completament, i també dos retrats en solitari del rei amb les joves. Pel que fa a composicions al complet, 4 més. 3 d'elles en un banc dels jardins. Ens centrarem en una d'elles, que ens sembla una magnífica descripció del drama intern que reflecteix aquesta sèrie, L'escena es mostra a Felip i Letícia sols al banc, mentre en la distància s'acosten Elionor i Sofia. Els reis no miren cap allà, justament és en direcció contrària. L'eix visual és estrany. Però el que resulta irresistible per a l'ull humà és el gest menfotista, incívic i maleducat de la reina, fent una cosa que no s'hauria d'ensenyar mai: posar els peus sobre el seient. Després ens queixem que la gent faci el mateix a trens i autobusos. Això és predicar amb l'exemple, clar que sí.

Felipe Letizia Leonor Sofia EFE
Letícia amb els peus sobre el banc / EFE
Leonor Letizia Sofia EFE
Letícia, d'esquena, Elionor i Sofia / EFE

Un últim apunt que acaba de dibuixar un panorama convuls: el mateix fet de la publicació de les imatges, fetes a correcuita i de manera secreta. Són fotografies preses el passat 6 de maig, segons algunes fonts no oficials: Elionor va obtenir un permís a Saragossa, Sofia va tornar de Gal·les perquè tenia un dia de festa, i Letícia ja caminava només amb vambes i calçat pla pels problemes que va patir a Holanda. 12 dies després, han vist la llum. Però no gens el que havia de ser el gran retrat de la parella reial, signat per la famosíssima fotògrafa Annie Leibovitz. Un caprici de l'asturiana, que arribava en un moment de tensió interna disparada, i a més a més el dia de l'aniversari del suïcidi d'Erika Ortiz. Felip i Letícia van arribar per separat, amb mar de fons. Ell no volia aquell compromís. I li ha clavat una pulla descomunal, fent passar per davant les instantànies edulcorades, impostades i fredes dels fotògrafs de Casa Reial, abans que l'encàrrec a la gran estrella internacional idolatrada per la seva esposa. Missatge a navegants, sense dubtes.

Annie Leibovitz (Robert Scoble - Wikimedia Commons)
Annie Leibovitz / Foto: Robert Scoble - Wikimedia Commons
Felipe Leonor EFE
Felip i Elionor / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!