Espanya és un país fracturat. Hi ha divisions en tots els aspectes de la vida. El material, l'espiritual, l'ideològic. Aquí la gent es trenca la cara, fins i tot, amb el debat de "la truita de patates, amb ceba o sense?" És l'esport nacional, no hi ha remei. I, per descomptat, es reflecteix en el panorama mediàtic. Últimament, la cosa ha estat entretinguda amb el controvertit fitxatge de David Broncano per TVE. Una autèntica odissea i lluita de poder als despatxos que, finalment, ha caigut dels que avalaven l'arribada del de 'La Resistencia'. Dos anys de contracte per a un programa diari que competirà contra la bèstia negra d'uns i ídol (i líder d'audiència) d'altres: Pablo Motos. L'aterratge, ple de turbulències, ofereix xifres que semblen espaterrants. Però tot depèn de l'òptica, i sobretot, del biaix de cadascú. 

28 milions d'euros. Impressiona, oi? És el muntant hipotètic que podria costar l'espai del David a TVE, si compleix el contracte signat amb l'ens televisiu públic. Ja es poden imaginar que ha estat l'excusa perfecta per als atacs dels sectors reaccionaris de l'Estat, parlant de malbaratament, de bestialitat, de favors, d'ETA i de terroristes catalans. Hi ha qui no s'han cremat a lo Bonzo de miracle. Molts d'ells, curiosament, seguidors del xou de Motos i les seves formigues a Antena 3. Doncs bé, si dediquessin 30 segons a llegir el contracte, veuríem que es tracta de dues temporades estipulades en 14M, la segona subjecta a resultats i cancel·lable per l'emissor. Es preveuen 160 capítols per temporada, és a dir, a 87.500€ l'emissió. Amb això es paga tot, fins al paper de vàter, i amb diferents productores implicades. Ja no resulta tan escandalós, oi? Bé, sempre podem comparar amb altres projectes.

David Broncano La Resistencia Movistar+
David Broncano / Movistar+

Un com el que es va presentar fa un mes, amb dos membres de la saga Iglesias Preysler com a estrelles. TVE fa el salt a Miami i contracta Chábeli i Julio José per fer un espai de reformes de cases de VIPS, tant a Florida com a Madrid. Els germans de Tamara Falcó, una altra que esprem la mamella televisiva com cap altra (acaba de fitxar per Factor X, a Telecinco), es duran una bona pasta per 8 capítols. Entre els dos, 328.000€ a la seva butxaca. El pressupost total és d'1.957.319, per tant, més de 244.000 per espai. Triplica el preu de Broncano, però segur que els fatxes no surten en tromba a criticar-ho. I tot perquè 'somos compañeros'. Són els seus VIPS. 

Chabeli Iglesias Insta
Chábeli Iglesias, dissenyadora i socialité / Instagram
Julio José Iglesias copa GTRES
Julio José Iglesias / GTRES

Les xifres aportades pel Portal de Transparència sobre 'Los Iglesias. Her-manos a la obra' no enganyen. També ofereixen dades singulars, com comprovar que la germana i antiga hereva de la corona de la premsa rosa cobra molt més que el seu germà cantant i vivalavida. En rebrà 28.000 per episodi, ell 13.000. El pes del títol de "dissenyadora d'interiors" que s'atribueix a la Chábeli, resident als EUA des de fa dècades, sembla que pesa força. 224.000 eurazos, un atracament, el de la primogènita. Han de sumar més de 100.000 en vols, segurament en primera, dietes de luxe, etcètera. I després la resta: l'equip tècnic i artístic, repartint-se el que queda del pastís. Un al que li han fet una mossegada de nassos. Però escolti, que fort lo del Broncano.

Chabeli Julio José Europa Press
Chábeli i Julio José Iglesias / Europa Press

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!