Les fotos oficials de la Família Reial pel vintè aniversari de noces de Felip VI i Letícia no surten del cap dels aficionats a la crònica royal. Un material llançat en tromba ha de ser paït lentament, analitzant cada detall per situar-se en la realitat que cadascú estimi convenient. N'hi ha que està fent el pino puente des de la passada mitjanit, embadalit amb tanta bellesa, humanitat i grandesa dels protagonistes. Altres, capciosos de mena, no s'empassen la faula edulcorada, trobant informació en cada píxel que reafirma el relat més punyent. Com que Felip i Letícia és un matrimoni fallit que representa una farsa, o les urgències de Zarzuela per elevar la figura d'Elionor, la gran esperança per remuntar el vol. Unes presses que provoquen una víctima col·lateral: la infanta Sofia. 

Sofia no serà reina, el seu destí està pràcticament escrit. Només un gir dramàtic dels esdeveniments alteraria aquest estatus. Un escenari que no es contempla, clar, de manera evident. Per tant, és la segundona. I de manera directa, “justa”, aquí no hi ha Llei Sàlica ni un Joan Carles despietat anul·lant els drets dinàstics d'una primogènita. Viu a l'ombra de la seva germana gran, eclipsada per la lluentor que s'aplica a la seva figura. Des de quan? La tendència va començar fa temps. Una foto de fa un any acreditava la discriminació: una és la consentida, l'altra... no. 

2023:

Sofia Leonor Selfie TW
Elionor i Sofia / X

2024:

Leonor Letizia Sofia Felipe EFE
La Família Reial / EFE
Leonor Letizia Sofia Felipe 2 EFE
La Família Reial / EFE

Aquella selfie (abans del pet Jaime del Burgo) mostrava una princesa ben maquillada i amb gestos els més afavoridors possibles, i l'altra amb la cara neta amb aigua i sabó, fent-li companyia. Tenien 17 i 16 anys, i ara la gran és major d'edat, dama-cadet de l'Exèrcit i filla predilecta de Saragossa i de l'Aragó sencer. L'altra, de la mateixa edat que Elionor en aquella situació, està tan oblidada que de l'inventari oficial de regals als membres de la Casa Reial, 301 en total, només dos tenien la infanta com a destinatària. L'han “aparcat” a Gal·les, repetint l'experiència d'Elionor. Ni tan sols pot ser original en aquest terreny. I no parlem de les intencions de Felip, d'enviar-la també a fer la mili. Normal que la infanta es deixi anar al Regne Unit. Allà és algú. No “l'altra”. Quan hi és la seva germana, sempre surt perdent. I les fotos són evidents.

Leo Sofi EP
Elionor i Sofia / Europa Press

Elionor apareix radiant en totes i cadascuna de les instantànies. Sempre per damunt visualment i, fins i tot, de la mateixa estatura que la germana, motiu d'enveja llegendari. L'hereva també està diviiiiina en aquella titulada “preparada per als reptes de la nació”, mentre xerra amb el pare sense somriure com un àngel a qui acompanya una llum divina i celestial. Un artifici, és evident. És producte de maquillatge, composició, retoc, edició, filtre beauty i tot el repertori. Però en el cas de la germana Sofia, tot sempre sembla, per dir-ho de manera suau, natural. En qualsevol país europeu amb monarquia vigent, tindria tractament de princesa en els papers, però també en la imatge personal. Aquí no, és una infanta a qui no difuminen l'acnè i les cicatrius cutànies amb la mateixa dedicació que han emprat per a altres. Si fins i tot Felip sembla tenir les dents blanques. Total, que res canvia: Sofia, medalla de plata. I acabada en mate.

Felipe Leonor EFE
Felip i Elionor / EFE
Felipe Sofia EFE
Felip i Sofia / EFE
Sofia granos EFE
Sofia amb grans / EFE
Sofia estatura Leonor EP
Sofia i Elionor, de la mateixa estatura? / Europa Press

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!