Dos tècnics d'un laboratori de l'àrea metropolitana de Barcelona van rebre les mostres de sèrum del pacient que va morir per febre hemorràgica de Crimea-Congo a Madrid. Per això, des del Govern s'ha decidit sotmetre'ls a seguiment i control per part dels serveis de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, tot i que no presenten cap simptomatologia clínica de la malaltia.

Ho ha explicat aquest divendres a la tarda el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha assenyalat que són dos contactes potencials de baix risc i que per això no es troben aïllats. Guix ha afirmat que tenen "la completa seguretat que en tot moment es van complir totes les mesures de seguretat i d'higiene protocolitzades" al laboratori, però que la decisió s'ha pres seguint el principi de precaució.

Es tracta de dues de les 200 persones considerades com a contactes potencials, directes o indirectes, d'aquest home de 62 anys que va morir per la febre hemorràgica de Crimea-Congo després que li piqués una paparra i d'una de les infermeres que el va tractar.

Els dos tècnics afectats, que no han estat sotmesos a aïllament i pels quals la Generalitat assegura que no tem per la seva salut, se'ls prendrà la temperatura durant 21 dies des del dia que van tenir contacte com a part del protocol per comprovar que no hi hagi variacions. Els dos tècnics van estar en contacte amb les mostres del 24 al 26 d'agost i el virus té un període d'incubació de 13 dies, per la qual cosa el risc és "molt baix".

La Generalitat ha explicat que s'ha adaptat el protocol bàsic de febres hemorràgiques al virus Crimea-Congo -un virus que en els casos greus té una mortalitat d'entre el 30 i el 40%- i s'ha distribuït un de preliminar, s'ha informat al 061 i s'ha penjat informació al Canal Salut d'Internet.