Fins a 40 nens menors de sis anys han estat afectats per l'enterovirus d'ençà que va començar el brot aquest mes de febrer. D'aquests, 9 han hagut d'ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) per afectacions neurològiques. Actualment, estarien sota pronòstic reservat i els altres haurien evolucionat de manera favorable. 

Un dels casos greus és una nena de tres anys que està ingressada a l’Institut Guttman amb tetraplegia. La nena va començar a tenir problemes respiratoris el mes de febrer. Va ser tractada inicialment a la Vall d’Hebron i des de fa tres setmanes està ingressada a l’institut Gutmann de Badalona perquè l’evolució de l’enterovirus li ha provocat l’afectació a les extremitats, segons ha pogut saber l’ACN.

Es tracta d’una tetraplegia del tipus T2, que afecta totes les vèrtebres fins a la segona, per la qual cosa l’afectada només pot moure el cap. De moment, l’equip mèdic que la tracta no pot determinar si la tetraplegia pot ser reversible. En un cas d’aquestes característiques cal esperar unes setmanes per començar el tractament perquè els primers compassos són d’observació. Per això, la nena tot just ara ha començat un tractament neurorehabilitador. A més, la nena també està amb ventilació assistida perquè té una afectació al diafragma.

Des de la conselleria de Salut han confirmat que hi ha dos menors amb pronòstic reservat, però no han volgut donar-ne més detalls.

Símptomes

Els enterovirus són agrupacions de virus que generalment presenten simptomes com somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre. Tot i això, també poden presentar indicadors molt diversos, des d'un refredat comú fins a conjuntivitis, miocarditis –inflamació del múscul cardíac– o paràlisi flàcida aguda –amb possibles moviments espasmòdics–.

Tot i això, des de la conselleria de Salut han volgut demanar calma i han assegurat que els enterovirus són "patògens habituals" en infants, especialment a l'hivern, i normalment presenten "símptomes poc greus", com la conjuntivitis o el refredat. "Tenir un enterovirus no és motiu d'alarma en absolut" ha assegurat el conseller Comín, qui també ha remarcat que en aquesta ocasió s'han identificat complicacions clíniques.

Protocol especial

Durant el mes de febrer ja es van detectar alguns casos amb afectacions neurològiques, però no ha estat fins a principis del mes de maig quan s'han registrat un augment de casos que ha fet activar un protocol especial. Aquest ha estat elaborat per una taula de seguiment liderada pel servei de pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, i concreta l'actuació que han de seguir els metges d'atenció primària, urgències o hospitals quan identifiquin un cas d'enterovirus en un infant.

Per evitar-ne el contagi, des de Salut també s'ha recomanat que els nens i nenes no acudeixin a les escoles en cas de tenir febre i que tinguin per costum netejar-se les mans amb aigua i sabó diverses vegades al dia.