La vacuna contra la Covid-19 ha posat de manifest la seva importància per a una correcta estratègia de salut de les autoritats públiques. I la comunitat científica vol se segueixi avançant en aquest tema. Per aquesta raó, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha fet una proposta perquè s'implanti un calendari vacunal per a l'adult que tingui una patologia respiratòria.

"Els pacients respiratoris crònics haurien de rebre aquelles vacunes que han demostrat ser eficaços per reforçar el sistema immune de l'adult, com les vacunes de la grip, el pneumococ, l'herpes zoster i la tos ferina. A més, en el context actual de pandèmia, els malalts respiratoris crònics haurien de rebre la dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19, segons ha exposat el Dr. Felipe Villar, cap associat del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid i editor en cap de la revista científica Open Respiratory Archives.

La proposta s'ha realitzat en el marc del 54 Congrés Nacional de SEPAR, que té lloc a Sevilla. En aquest fòrum també s'ha destacat que "les vacunes contra la Covid-19 són segures i eficaces", ja que "han demostrat que són eficaces per controlar la pandèmia amb un mínim percentatge d'efectes adversos", segons el Dr. Villar.

La vacuna per si mateix és l'eina més útil i potent per combatre la pandèmia i també per recuperar l'estil de vida prepandèmic. Com més població estigui vacunada, abans s'assolirà el nivell de vida previ a la pandèmia i, per tant, aquelles persones que encara no s'hagin vacunat, han d'acudir als seus centres i vacunar-se, destaquen.

Vacunación

En el cas de la població que ja està vacunada davant la Covid-19, ja s'ha iniciat l'administració de la dosi addicional en pacients immunodeprimits, que inclou els pacients receptors d'un trasplantament pulmonar, amb càncer de pulmó, amb fibrosi quística i tractaments immunosupressors, així com les persones que viuen en residències i les persones majors de 70 anys. "Des de SEPAR pensem que la dosi de reforç de la vacuna Covid-19 caldrà administrar-la als pacients crònics respiratoris, com els afectats per la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) o la malaltia pulmonar intersticial difusa (EPID), entre d'altres, perquè l'afectació greu de la Covid-19 passa a nivell pulmonar, i els pacients amb aquestes patologies respiratòries cròniques evolucionen a pitjor pronòstic", informa el Dr. Villar.

A més de proporcionar aquesta dosi de reforç a la població espanyola, és important que es destinin vacunes a països en vies de desenvolupament que no tinguin un nivell òptim de vacunació, a fi d'augmentar la cobertura vacunal de la població dels esmentats països davant la Covid -19. Sense aquest esforç global, poden sorgir més noves soques i variants resistents a les vacunes que poden arribar a Espanya i provocar una disminució de l'eficàcia de les vacunes i tot l'esforç de vacunació davant la Covid-19 de la població espanyola.

La pandèmia de la Covid-19 també ha posat sobre la taula la importància de dos conceptes relacionats amb el sistema immune. La immunosenescència és la pèrdua d'eficàcia del sistema immunitari que passa amb l'edat, mentre que el fitnes immunològic és l'entrenament del sistema immune per millorar-lo i així combatre el declivi que aquest pateix amb l'edat. La immunosenescència es manifesta tant per una pèrdua d'eficàcia del sistema immunitari per lluitar contra les infeccions com per la pèrdua de capacitat per respondre a les vacunes.