Fumar a les terrasses podria ser més perillós en temps de pandèmia del que pensàvem. La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha advertit que fumar a les terrasses les converteix en "llocs insegurs tant per als usuaris com per als treballadors de l'hostaleria, pel risc de contagi de covid-19 i altres malalties associades al tabac que tenen els fumadors passius." Així ho han afirmat els experts pneumòlegs a través d'un comunicat fet públic aquest dimecres, de cara a la pròxima aprovació del Decret sobre tabaquisme passiu i terrasses. Aquesta societat científica ja va remetre al Ministeri de Sanitat cinc mesures "irrenunciables" que s'haurien d'incloure en la reforma de la Llei Antitabac vigent, unes de les quals és que les terrasses quedin lliures del fum de tabac i dels tòxics alliberats pels dispositius electrònics utilitzats per vaporejar.

Llei antitabac

Davant de la imminent reforma de la Llei antitabac, els pneumòlegs de SEPAR es posicionen fermament a favor de prohibir l'ús de tabac i el vape a les terrasses, a causa dels riscos que suposa per a la salut dels consumidors i els altres, especialment durant la pandèmia de coronavirus. Tanmateix, consideren que aquesta mesura "no ha d'aprovar-se només de forma circumstancial, per evitar els contagis de covid-19 a les terrasses, sinó de forma permanent, perquè contribueixi a evitar els contagis d'aquesta i altres infeccions respiratòries". SEPAR denúncia que en els últims anys s'aprecia un augment de la contaminació de l'aire pel tabac en entorns oberts com les terrasses de locals d'hostaleria, amb un percentatge de tòxics del tabac en aquests espais que oscil·la entre un 30 a un 50 % per cada fumador. A més, indiquen que, segons un estudi realitzat en l'Estat, més de la meitat d'ells utilitzen aquests ambients per fumar.

"Els gasos i partícules nocives que conté el fum del tabac en aquests llocs no només provenen de l'exhalació del fumador i de la combustió del cigarret sinó de les burilles o de la barreja d'aquests tòxics procedents del fumador amb gasos de l'atmosfera. Aquests agents químics es mantenen en el temps, ja que s'adhereixen a la roba, objectes o altres instal·lacions de les terrasses. Fins i tot es mantenen de forma residual en l'exhalació del fumador durant almenys 10 minuts després de finalitzar el seu últim cigarret", esgrimeixen. Així, lamenten que aquesta exposició en no fumadors "comporta un risc més gran de desenvolupar malalties com la cardiopatia isquèmica, neoplàsies o exacerbacions de malalties respiratòries cròniques especialment en els treballadors de l'hostaleria o població vulnerable com els nens o les dones embarassades, no existint mai un llindar de seguretat". "Així mateix, el tabaquisme actiu i passiu predisposa a infeccions respiratòries tant víriques com bacterianes", postil·len.

La covid i el tabac

D'altra banda, els experts defensen que "existeix evidència científica sòlida que demostra una associació perillosa entre la covid-19 i el tabac". "L'exposició als tòxics del tabac es relaciona amb presentacions més greus i amb un pitjor desenllaç d'aquesta malaltia", al·leguen."És a dir, la presència d'una història de tabaquisme augmenta en un 79 % més possibilitats de necessitar ingrés a UCI o de morir-se i en un 96 % de desenvolupar covid-19 greu", expliquen amb rotunditat. De la mateixa manera, recorden que el contagi del virus es produeix per aerosols en respirar, sent més gran quan es realitzen activitats com fumar o vaporejar. "En espais de fumadors o vapejadors els coronavirus amb diàmetres de 0,1 micres poden unir-se a partícules del fum del tabac més grans podent aquests aerosols carregats de partícules víriques assolir distàncies de 8 metres. Per tant, el fum exhalat del tabac convencional i de dispositius electrònics representen un excel·lent vehicle per a la transmissió de les partícules del virus entre persones", apunten.