La Fundació CRIS contra el càncer va cridar aquest dijous l'atenció al govern espanyol sobre la necessitat d'aprovar el finançament de les teràpies CAR-T per a pacients oncològics "l'única opció de cura que tenen aquestes teràpies". Va indicar que les teràpies CAR-T "estan indicades i amb grans resultats d'èxit en persones amb tumors hematològics. Actualment, Espanya és l'únic país de la Unió Europea que no les finança".

Metges oncòlegs i investigadors de la Fundació CRIS contra el càncer reclamen, per això, al Ministeri de Sanitat que aprovi el finançament d'aquests tractaments, ja que molts pacients no tenen cap altra alternativa per tractar-se. "El retard en l'aprovació dels nous usos de les revolucionàries teràpies CAR-T a Espanya resta oportunitats de vida a pacients amb leucèmies i limfomes", va apuntar l'entitat.

La Fundació CRIS contra el càncer té per objectiu accelerar la investigació contra aquesta malaltia i que aquests nous tractaments arribin a tots els pacients de forma equitativa i justa. "La segona oportunitat de vida que poden tenir pacients que no responen als tractaments convencionals, pot donar-se gràcies a l'avenç de la investigació amb noves teràpies. Sentim impotència en veure que pacients, que avui podrien salvar la seva vida amb aquests nous tractaments que ja estan aprovats en la resta de països europeus, se'ls negui per no estar aprovats per l'agència espanyola. No podem quedar-nos de braços curats quan ja la investigació ha aconseguit teràpies que poden salvar-los la vida", va assegurar Cardona, directora general de la Fundació CRIS contra el càncer.

Esperant tractament

Va afegir que els pacients espanyols esperen una mitjana de 629 dies per accedir a teràpies innovadores, "una xifra que sobrepassa àmpliament l'establert per la legislació, estipulat en 180 dies". Es tracta d'una situació dramàtica, ja que un gran nombre de pacients es queden en espera de rebre un tractament que podria suposar una oportunitat en ocasions en què altres teràpies són inefectives."

Les innovacions terapèutiques realitzades durant l'última dècada han canviat la manera de comprendre el càncer i "estan donant grans resultats en casos de càncer contra els quals fins fa poc no hi havia res a fer. Tanmateix, bona part d'aquesta innovació no està arribant als pacients espanyols que la necessiten o, si ho fa, ho fa de molt temps de retard respecte a altres països del nostre entorn", va insistir.

UE

Cris contra el càncer va explicar que les xifres, corresponents a l'informe W.A.I.T. (EFPIA), també mostren que Espanya "no surt ben parada si es compara amb el conjunt d'Europa, concretament en el camp dels medicaments oncològics". En aquest sentit, va assegurar que les dades donen un percentatge de disponibilitat a Espanya del 57% en el període 2018-2021, davant el 61% de l'estudi anterior, quan les novetats oncològiques disponibles a Alemanya, Itàlia, Anglaterra o França manegen uns percentatges del 98%, 83%, 76% i 72%, respectivament. A Espanya, molts pacients s'han beneficiat d'aquests tractaments gràcies a assajos clínics dins de les Unitats oncològiques especialitzades de la Fundació CRIS contra el càncer en centres hospitalaris del Sistema Nacional de Salut.

Medicina de precisió

"Existeix un clar problema per a milers de pacients oncològics d'accés a determinats tractaments en el nostre país. Per a moltes persones amb càncer els tractaments amb CAR-T són la seva única alternativa de vida. Sabem que es tracta de medicaments d'alt cost, però res comparat amb salvar una vida", va declarar el doctor Joaquín Martínez, director científic de la Fundació CRIS contra el càncer, director de la Unidad CRIS de Tumores Hematológicos y cap d'Hematología de l'Hospital Universitario 12 de Octubre.

Afegeix el doctor Martínez que "es tracta de tractaments personalitzats, amb més efectivitat i seguretat en tenir en compte les característiques individuals de cada pacient. Aquesta és la Medicina de precisió, la Medicina del futur i Espanya no s'ha de quedar enrere respecte a la resta de països, ja que en aquests moments és l'únic país de la Unió Europea que no finança aquestes teràpies. Es tracta de teràpies avançades CAR-T, una autèntica revolució en el tractament de certs tumors hematològics, que l'alentiment en l'aprovació per a múltiples indicacions està deixant a molts pacients pel camí".

Des de la Fundació CRIS contra el càncer, que té Unitats d'especialització en hospitals de la Sanitat Pública, se sol·licita al Govern l'aprovació "immediata" d'aquests medicaments com a única alternativa de vida per a milers de persones amb càncer".

Així ho reclama Marta Cardona, directora general de la Fundació CRIS contra el càncer, que explica que "CRIS dedica tots els seus esforços a fomentar, finançar i implementar la investigació contra el càncer recaptant fons de la societat civil per destinar-los a la Sanitat Pública per tal que totes les persones diagnosticades de càncer tinguin accés a tota mena de tractaments convencionals, teràpies, assajos i estudis avançats; a més, de treballar per retenir i atreure el talent més gran al nostre país i evitar la fuga dels nostres investigadors líders. Aquest gran esforç de tota la societat no pot veure's bloquejat per les institucions perquè repercuteix directament en la vida dels pacients oncològics".

CART-T

"Actualment, ens trobem en un moment en què la ciència avança a passos gegantescos en favor de la salut de les persones, però l'accés a les innovacions que desenvolupa està condicionat en funció del país en el qual resideixis. En el cas de la immunoteràpia a Espanya, la situació es torna encara més dramàtica i més encara, quan es tracta de nens i nenes amb càncer, on la resistència a la quimioteràpia fa que l'única alternativa sigui alguns fàrmacs basats en immunoteràpia com els anticossos específics. L'esforç de la investigació per donar una resposta als pacients amb oncològics i les seves famílies cau en va si des del govern espanyol no s'agiliten les xifres d'aprovació de fàrmacs, va declarar el doctor Antonio Pérez, pediatre investigador de càncer infantil, cap d'hemato-oncologia pediàtrica de l'Hospital Universitari de La Paz i director de la Unitat CRIS d'Investigació de Teràpies Avançades de l'Hospital Universitari de La Paz.

També va assenyalar que les teràpies CAR-T han suposat una revolució en el tractament de nombrosos tipus de càncer, especialment de les diferents cèl·lules sanguínies. Consisteixen a extreure cèl·lules del sistema immunitari dels pacients (generalment limfòcits T), i modificar-los perquè, una vegada infosos de nou en el pacient, identifiquin i destrueixin les cèl·lules tumorals. Espanya és un país on la investigació contra el càncer i, en particular, el desenvolupament de teràpies cel·lulars com a CAR-T, compte amb líders mundials.

Existeixen noves indicacions de teràpies CAR-T que han demostrat un benefici "sense precedents" per als pacients en moltes malalties greus, però encara no es troben dins del Sistema Nacional de Salut. "Malgrat que fa un any la ministra de sanitat, Carolina Darias, va designar nous centres CAR-T davant de la imminent arribada d'aquestes indicacions, el finançament continua sent un obstacle per a la seva implementació", va subratllar l'entitat.

"Som conscients de l'enorme esforç que va realitzar el govern espanyol quan va ampliar el nombre de centres autoritzats per a l'administració de teràpies avançades en diverses comunitats autònomes. Però aquesta ampliació no és suficient si no s'aproven els fàrmacs per a càncers de la sang de forma més àgil i ràpida. El repte del futur nou govern està, per tant, en millorar i facilitar l'accés a nous fàrmacs, per al que és necessari que els tràmits burocràtics es redueixin i, també, garantir l'accés a tots aquells pacients que tinguin indicació per rebre aquestes teràpies. No podem oblidar que el temps és un factor fonamental, alguns pacients no el tenen i no poden arribar a ser tractats", va assegurar el doctor Martínez.

Afirmen que els beneficis de les teràpies CAR-T són evidents i els països del nostre entorn són conscients d'això, on ja s'han aprovat i estan disponibles per a múltiples indicacions. Exemple d'això són els tractaments per a mieloma múltiple, limfoma difús, leucèmia limfoblàstica aguda o limfoma de cèl·lules de la capa, el temps d'espera del qual és superior als 13 mesos en tots els casos i alguns porten esperant aprovació més de dos anys". "La inclusió en el Sistema Nacional de Salut tindria un impacte econòmic mínim i podria transformar la vida dels pacients amb aquestes malalties", expressa Marta Cardona.