Dos regidors d'ERC a Espinelves s'han rebel·lat per fer fora el seu alcalde, quatre mesos després de les eleccions municipals del 28 de maig. Ha sigut aquest dimecres quan Antoni Tanyà (Junts) ha estat escollit nou batlle del municipi d'Osona després de prosperar la moció contra Joan Montserrat (d'una llista adherida als republicans), amb tres vots a favor, un en contra i una abstenció. Montserrat va aconseguir la majoria absoluta amb tres dels cinc regidors el 28-M, però ara el batlle serà Tanyà.

Els regidors republicans, Josep Guixeras i Caterina Carol, van entrar la moció per "falta de confiança" en el seu alcalde —qui els ha acusat d'amenaces i d'escampar "falsos rumors". De fet, Montserrat ha assegurat que la moció estava "planificada" pels regidors i excompanys des de poc després del 28-M. "No puc donar una explicació raonable perquè ni jo la sé", ha afirmat aquest dimecres en una sessió plena de retrets. Sí que ha assegurat que des d'aleshores ha patit "crits, amenaces, xantatges, enregistraments il·legals de reunions i falses acusacions d'agressió" per part d'ells, alhora que ha enumerat alguns dels "falsos rumors": per exemple, que ell no vivia al poble i només hi anava com a veí de segona residència. En aquest sentit, ha recordat que ja havia explicat que s'estava arreglant un habitatge per anar a viure al poble l'estiu vinent. "Hi ha raons oficials que són paraules buides i regidors que han anat escampant rumors d'amagat, malintencionats i que no són verídics", ha conclòs.

"Falta de confiança" i acusacions de transfuguisme

Guixeras, Carol i Tanyà han insistit que la moció contra Montserrat es deu a la "falta de confiança" i a un creixent malestar, així com als canvis que hi va haver en els càrrecs electes després del 28-M. I és que la cap de llista de Junts, Núria Delgado, va renunciar a prendre possessió de l'acta dies abans del ple d'investidura. En els vuit anys anteriors havia estat a l'equip de govern de l'anterior alcalde, Joan Manel Claveria, i en les últimes eleccions va decidir emprendre una nova candidatura per impulsar un nou projecte. Com que no va aconseguir prou suports, va decidir plegar. La número 3 del partit, Ester Masó, havia de ser la substituta de Delgado, però també va declinar entrar al consistori. De retruc, qui va entrar a l'ajuntament va ser el candidat socialista Francisco Bringueret —que formava part d'una llista fantasma i sense cap vinculació al municipi.

"Tots junts ens vam comprometre a treballar en equip i amb consens", ha dit el nou alcalde perquè es tracta d'un fet que no s'ha complert i que ha causat malestar fins a arribar a la moció. També ha assegurat que amb la resta de regidors s'ha intentat reconduir la situació en diverses ocasions, sense èxit. Malgrat tot, ha agraït a Montserrat la feina feta fins ara i ha assegurat que aquesta situació era "no desitjada per ningú". La petita sala de plens d'Espinelves ha quedat plena de gom a gom minuts abans de l'inici de la sessió, fins al punt que alguns veïns no hi han pogut entrar i han hagut de seguir el ple des de fora. En acabar el ple, l'exbatlle Claveria ha titllat els regidors republicans de "trànsfugues".

Nou alcalde Espinelves Antoni Tanya / ACN
El nou alcalde d'Espinelves (Osona), Antoni Tanyà, en el ple municipal d'aquest dimecres / ACN

 

Imatge principal: el fins ara exalcalde d'Espinelves (Osona), Joan Montserrat, en el ple municipal d'aquest dimecres / ACN