La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimarts que l'Executiu té preparat un paquet de mesures econòmiques d'estímul en les àrees d'activitat que es ressentin en gran manera pel coronavirus, mesurades per facilitar el teletreball i per "alleujar" la càrrega econòmica de les empreses a fi d'evitar els acomiadaments, així com "determinats ajuts" per a les famílies que el necessitin i per evitar que els treballadors afectats en quarantena no esgotin les seves prestacions.

A més, ha avançat que s'estudiarà amb els agents socials la possibilitat de moratòries en les quotes a la Seguretat Social per a les empreses afectades i no descarta retardar l'aprovació de les pujades d'impostos previstes en funció de l'evolució de la situació, la qual cosa determinarà també la possible petició a Brussel·les d'una revisió del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

Així ho ha avançat Montero en una entrevista a la Ser, recollida per Europa Press, prèvia a la reunió del Consell de Ministres i un dia després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés un pla de xoc per fer front a l'epidèmia del Covid-19, que de moment ha causat la mort de més de 30 persones a Espanya i més de 1.200 d'encomanats.

Montero ha demanat "disculpes" per la incidència que puguin provocar entre la ciutadania les mesures en marxa i les que puguin veure la llum pròximament, si bé ha afirmat que són "absolutament necessàries per contenir la malaltia".

Així, ha anunciat que es posarà en marxa un paquet de mesures que "permetin l'estímul d'aquelles àrees d'activitat que es ressentin en gran mesura" per permetre la conservació dels llocs de treball i per facilitar el compliment de les obligacions fiscals de les empreses, a fi que la possible falta d'activitat o demora en l'arribada de matèries primeres necessàries per a la producció provoquin una caiguda de l'ocupació.

Així mateix, veuran la llum mesures per "facilitar" el teletreball en funció del tipus d'activitat i el tipus de jornada, a fi que els treballadors puguin atendre les obligacions familiars, sobretot a les zones amb una "intensitat més gran de la malaltia" davant del tancament d'escoles i centres educatius a la Comunitat de Madrid i a Vitòria.

Montero ha indicat també que cal ser capaços d'"adaptar la normativa laboral" a la situació perquè hi pugui haver un "parèntesi d'activitat per part d'alguns treballadors i que en cap cas no suposi la pèrdua de prestacions o l'esgotament de prestacions que puguin tenir".

Moratòries en les quotes a la Seguretat Social

En aquest sentit, ha confirmat que en les reunions amb els agents socials es plantejaran possibles moratòries en les quotes de la Seguretat Social per a les empreses afectades i mesures per alleujar la càrrega econòmica de les empreses, encara que primer s'escoltaran les propostes de la patronal i els sindicats.

També ha indicat que s'aprovaran mesures de suport i ajuts per a les famílies que ho necessitin. Per a les empresa estan previstes mesures perquè puguin articular mecanismes de teletreball o quarantena en els caos en els que es recomana per part de les autoritats sanitàries per evitar l'acomiadament o la caiguda de l'ocupació.

Concretament al sector turístic, el "més afectat" per la caiguda de la demanda, Montero ha precisat que es podrà "reforçar" i "pal·liar la falta d'ingressos que tindran les empreses" per evitar també que es produeixin acomiadaments.

La ministra ha deixat també la porta oberta a un ajornament de la pujada d'impostos anunciada, ja que en ser preguntada sobre la possibilitat, reclamada pel líder del PP, Pablo Casado, ha respost que "evidentment no es desenvoluparà cap actuació que pugui perjudicar a cap sector econòmic" i les mesures es van "adaptant cada dia a les circumstàncies que marqui l'epidèmia".

En tot cas, ha subratllat que és "fonamental" comptar amb uns nous Pressupostos Generals de l'Estat per "afrontar millor les mesures i la renovació dels comptes públics" davant de les restes derivades de l'epidèmia.

Ha marcat la necessitat dels PGE perquè "una vegada passi l'epidèmia, la recuperació sigui el més ràpida possible i els possibles efectes secundaris es puguin pal·liar sense que repercuteixi en l'ocupació o el creixement".

Quant a les possibles restriccions en matèria de transport, Montero ha explicat que les mesures adoptades ara per ara han seguit les recomanacions de les autoritats sanitàries i ha indicat que "en aquest moment no hi ha cap mesura addicional que calgui aplicar", si bé ha matisat que "si en algun moment es recomana perquè afavoreixi les mesures de contenció o s'entengui millor per part de les autoritats sanitàries per evitar la circulació del virus", s'implementaran mesurades en aquest àmbit.

Revisió del pacte d'estabilitat i creixement

Preguntada sobre si Espanya se sumarà a les peticions d'Itàlia a la Comissió Europea de revisió del Pacte d'Estabilitat i Creixement perquè la despesa pública derivada del coronavirus no computi per al dèficit, Montero ha dit que "clar" que podria succeir ja que "tots els Estats membres, depenent de la situació, faran proposades en la mateixa direcció i similars".

"És evident que la situació d'Itàlia no té a veure amb la d'Espanya en termes sanitaris. Itàlia està aplicant mesures dràstiques, però tot dependrà de la intensitat i del temps", ha explicat.

D'aquesta forma, si l'epidèmia es prolonga en els propers mesos, "evidentment caldrà adoptar mesures globals, inclosa en la Comissió Europea, que facin més flexible el compliment de les obligacions fiscals" i, sobretot, que permetin que els països desenvolupin estímuls econòmics per intentar "revifar" l'economia, especialment als sectors amb més caiguda per l'impacte.

La portaveu del govern espanyol ha advocat per mantenir la "unitat, transparència i informació permanent" i pel qual "tots" els agents socials i polítics estiguin "units" en els seus discursos en el seu suport a les mesures de l'Executiu central i els autonòmics.

Per articular totes les mesures i seguir l'evolució de l'epidèmia, la comissió interministerial presidida per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, farà una reunió setmanal, i es produiran dues reunions setmanals amb les comunitats per traslladar la situació d'afectats i de cada població.