El govern espanyol rebutja un debat a Bèlgica entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont sobre la situació política catalana, com proposava el segon a les portes de la campanya per als comicis del 21-D, segons responia el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. De Vigo recordava l'oferta del dirigent del Partit Popular català, Xavier García Albiol, per celebrar aquest cara a cara i fonts de la Moncloa reblaven entre passadissos que Rajoy no se n'hauria pronunciat al respecte, però no es presentava als comicis, i per tant, no el faria.

La qüestió és que l'executiu central prefereix prendre distància de Puigdemont i els judicis als dirigents independentistes i fuig de valorar què passaria si un cop el Tribunal Suprem agrupi la causa, els consellers empresonats cautelarment quedessin en llibertat per fer campanya. "El govern [espanyol] demana als ciutadans que pensin a l'hora de votar", deia sobre el no reconeixement internacional de la declaració d'independència o el trasllat de la seu fiscal de 2.700 empreses. "Aquells qui deien que seria l'arcàdia feliç, s'han donat un cop contra la realitat", es vantava De Vigo.  

Així les coses, el govern espanyol evita opinions sobre què succeiria si amb els comicis catalans generessin un escenari d'ingovernabilitat, com fonts del PPC vaticinaven aquest dijous en una trobada informal a Madrid. "No ho hem valorat", reconeixien fonts de la Moncloa sobre que cap candidatura tingués suports per investir president/a de la Generalitat. La possibilitat està en l'aire després que el secretari general Pedro Sánchez afirmés que no donaria el vot a Inés Arrimadas. "Ha de rendir comptes ell i explicar-ho als seus hipotètics votants. No ens agraden els vets", denunciava el portaveu.  

Allò que sí que valorava l'executiu de Rajoy és el candidat a nou fiscal general Julián Sánchez Melgar, de qui el ministre Rafael Catalá n'avala "capacitats personals i professionals més que acreditades" per a la institució. Ara bé, Catalá fugia de la polèmica del PSOE sobre "l'obscurantisme" en el seu nomenament: s'hi tornava que segurament plauria a Ciutadans i ells quan aquest comparegués al Congrés per exposar el seu projecte. Tanmateix, el ministre deixava en suspens quina línia mantindria amb l'independentisme. "No són obres d'una persona, és un treball col·lectiu amb el seu equip", justificava.

En darrera instància, Catalá ha carregat sobre els presumptes assetjaments que haurien denunciat un seguit de fiscals i servidors públics de l'Estat destinats a Catalunya. El responsable de Justícia ha emprat el terme mobilitzacions "tumultuàries" –paraula contemplada al delicte de sedició pel qual s'acusa els dirigents d'Òmnium i ANC, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart– per denunciar que "lamentablement" això estaria passant a la porta dels jutjats catalans. Al seu parer, aquest seria un exemple de les "pressions de molt diversa índole" que fiscals com la cap de Barcelona Ana Magaldi haurien denunciat els darrers dies.