L'exvicepresident dels Estats Units Joe Biden va guanyar aquest dimarts les primàries demòcrates en Florida, Illinois i Arizona, amb la qual cosa amplia el seu avantatge davant l'esquerrà Bernie Sanders en una jornada electoral marcada pel coronavirus.

Malgrat que els triomfs del que fos vicepresident de Barack Obama entre 2009 i 2017 l'apropen a la xifra màgica de 1.991 delegats necessaris per ser elegit formalment candidat demòcrata, l'ajornament de les primàries en nombrosos estats impedirà que ho aconsegueixi aviat.

Els resultats

Els tres estats convocats a les urnes aquest dimarts repartien 441 delegats, sent Florida el premi gran de la nit amb 219.

Biden va obtenir allà un 61,9 % dels vots imposant-se a tots els comtats de l'estat a Sanders, que amb prou feines va assolir el 22,8 %.

A Illinois, amb 155 delegats en joc, el marge no va ser tan ampli com en Florida, encara que igualment clar: Biden va obtenir un 59,1 %, mentre que Sanders el 36,1 %.

Va ser a Arizona, amb 67 delegats en joc, on Biden va aconseguir un menor percentatge, un 42,8 %, per un 30,0 % de Sanders.

En total, Biden es va emportar almenys 249 dels 441 delegats en joc, mentre que Sanders en va rebre 116. En total, l'exvicepresident en suma almenys 1.147 pels 861 de Sanders.

Biden festeja els canderistas

L'exvicepresident va celebrar la que va descriure com una "molt bona nit", però va apel·lar als votants joves, que estan bolcats en Sanders i el suport dels quals serà vital per derrotar Donald Trump en les eleccions de novembre.

"Sanders i jo podem diferir en la tàctica, però compartim una visió comuna", va dir Biden, citant les causes que encapçala el senador esquerrà com la salut, la desigualtat o el canvi climàtic.

Aparcant les crítiques al seu rival que ja no necessita, Biden va dir que "Sanders i els seus seguidors han aportat una notable passió i tenacitat a tots aquests temes. Junts, han canviat la conversa fonamental en aquest país".

"Així que deixin-me dir-los, especialment als joves votants inspirats pel senador Sanders: Els sento. Sé el que està en joc. Sé el que hem de fer", va assegurar.

Participació i coronavirus

A més d'en Florida, Arizona i Illinois, a Ohio també eren previstos per a aquest dimarts els primaris, però el seu governador, Mike DeWine, les va suspendre en la vigília decretant una emergència sanitària pel coronavirus.

"No podem dir-li a la gent que es quedi a casa pel seu propi interès i alhora dir-li a la gent que voti", va dir DeWine sobre unes primàries que van quedar ajornades al juny.

És difícil calcular l'efecte advers que hagi pogut tenir el coronavirus en la participació aquest dimarts: mentre en Florida ha estat una mica superior que en les anteriors primàries de 2016, a Illinois s'ha enfonsat. A Arizona, pel seu costat, va créixer molt el vot anticipat, que va ser el majoritari.

On sí que és tangible l'efecte del Covid-19 és en el futur de la contesa, ja que a més d'Ohio, Geòrgia, Louisiana, Maryland, Kentucky i Puerto Rico també han ajornat les seves primàries.

D'aquí fins al 28 d'abril només segueixen en agenda les primàries d'Alaska, Hawaii, Wyoming i Wisconsin, que entre totes reparteixen tot just 137 delegats. Assumint que no s'ajornin també, cap candidat no podrà declarar-se guanyador de les primàries fins i tot almenys finals de maig.

Trump guanya les primàries republicanes

Amb les conteses d'aquesta nit, Trump es va assegurar el mínim de delegats (1.276) per convertir-se en el candidat republicà en les eleccions de novembre.

Trump, que no feia front a cap opositor fort, ha guanyat tots els delegats en joc fins a la data excepte un, que es va emportar l'exgovernador de Massachusetts Bill Weld en els caucus d'Iowa.

"El Partit Republicà està més unit i amb més energia que mai i és pel lideratge de Trump", va celebrar el cap de la campanya a la reelecció del president, Brad Parscale.