Són dies de nervis. Tant per nens i nenes com pares. La il·lusió de començar o tornar a les classes també ve acompanyada per alguns nervis i dubtes que poden condicionar aquesta etapa tan important. A continuació et repassem aquests comportaments negatius perquè no els repeteixis.

📅 Tornada a l’escola: com serà el curs escolar 2023-24 a Catalunya?
 

📌 Quan és la Tornada a l'Escola 2023? Dates per comunitats
 

 

1. No preparar els fills per al nou horari de descans

A l'estiu, és normal que l'horari de descans dels més petits de la casa es vegi alterat; els nens potser es queden una estoneta més a la nit per acabar de veure una pel·lícula amb els seus pares, o per gaudir de les activitats de les festes majors.

Si aquest és el cas a casa teva, és rellevant anar preparant els nens perquè s'adormin cada vegada més aviat així que s'apropi l'inici de les primeres classes. Altrament, els costarà anar-se'n a dormir quan arribi setembre i començaran el curs escolar cansats, exhaustos i amb problemes per seguir les lliçons. La solució? Quan quedin dues setmanes o així abans que comencin les classes, és important avançar a poc a poc el moment d'anar-se'n al llit.

2. Projectar les seves pors i ansietats personals als nens

La tornada a l'escola no només és una època estressant per als nens; els pares també solen sentir ansietat, sobretot si es preocupen en excés sobre com els anirà els seus fills al col·legi. Com a resultat, molts adults projecten aquest estrès als nens. Per exemple, parlant-los en un to poc adequat, o donant-los informació negativa sobre l'escola.

"De vegades els pares estan una mica més ansiosos que els seus fills", explica Lakiesha Rusell, consellera professional, per al mitjà Best Life. "Volen que els seus fills causin una bona impressió o que arribin a treure bones notes. Recomano els pares que reflecteixin aquesta ansietat, i que es desfoguin, amb amics o amb un terapeuta, però mai amb els nens i nenes."

3. Trucar o escriure constantment els nens en horari de classe

Segurament molts pares s'han acostumat a trucar als seus fills en qualsevol moment del dia durant els tranquils mesos d'estiu. No obstant això, aquest hàbit ha d'acabar a inicis de setembre, abans que comencin les classes.

Per començar, molts col·legis prohibeixen l'ús de mòbils a classe, així que si truques al teu fill o filla, encara que sigui amb tota la bona intenció del món, potser l'acabes posant en problemes. I encara que li truquis sovint només durant l'esbarjo, pot ser que el nen se senti atabalat i això acabi perjudicant en el seu rendiment.

4. Apuntar els fills i filles a multitud d'activitats extracurriculars

Imagina que cada dia, després de la feina, haguessis de fer tant sí com no una activitat diferent. Dilluns al gimnàs. Dimarts a balls de salsa. Dimecres a un taller d'escriptura. Una mica d'escalada dijous. I per què no?, jugar a escacs els divendres. Acabaries rebentat, veritat? Trobaries a faltar una mica de descans, no?

Doncs als nens els passa el mateix. Necessiten moments de descans, de desconnectar i fer una mica el que vulguin en cada moment. Apunta'ls a una activitat després de classe si t'ho demanen (o 2, a tot estirar), però no emboteixis tota la seva agenda setmanal de coses per fer, o acabaran exhaustos.

5. No parlar amb els professors

L'èxit d'un nen o una nena a l'escola és, en part, fruit d'una col·laboració o sinergia entre els pares i el professorat. No obstant això, molts pares només esperen fins que les coses surten malament (per exemple, quan apareixen els suspensos) per parlar amb els profes. Això és una actitud reactiva, quan el que es necessita és una mica de proactivitat.

Passats uns dies de la tornada a l'escola, demana al tutor del teu fill una breu xerrada perquè t'expliqui la dinàmica de les classes o per explicar-li què li agrada al teu fill, què li costa més... I no oblidis tornar a parlar amb els mestres cada vegada que tinguis dubtes o vegis que a casa hi ha dificultats per estudiar o fer els deures.

fill pari estudiant pch.vector
Pare ajudant a estudiar el seu fill / Foto: Freepick (fpch.vector)

6. Convertir-se en microgestors de la vida dels seus fills

Alguns pares i mares tendeixen a provar de controlar tota la vida escolar dels seus fills, i això normalment perjudica el rendiment dels més petits en lloc d'ajudar. Un estudi recent de la Universitat Nacional de Singapur precisament va concloure que aquesta microgestió, molt semblant a la que exerceixen els caps tòxics a les feines, no aconsegueix res de bo.

"Aquest tipus d'actitud pot indicar als nens que mai no seran prou bons", explica Ryan Hong, un dels encarregats de l'estudi. "Com a resultat, el nen tindrà por de fer el més petit error i a la llarga es culparà a si mateix de no ser perfecte. Aquest perfeccionisme pot generar depressió o ansietat".

7. Criticar els professors, o els treballadors de l'escola, davant dels nens

Potser no t'acaba de caure bé el profe de música, o li tens una mica de mania a la tutora de la classe del teu fill. Independentment d'on vingui aquesta animadversió, és important no expressar-la davant dels nens. Altrament, apareixen molts inconvenients.

Per començar, els nens necessiten l'oportunitat de generar les seves pròpies opinions, així que, si escolten constantment una opinió aliena, se'ls està invalidant la generació d'un criteri personal. A més, el nen o la nena pot aprendre indirectament que està bé tractar als professors de forma maleducada, i això pot posar-lo en un compromís a classe.