Un petit poble medieval, inclòs a la llista dels 100 pobles més bonics de França a només 20 minuts de Perpinyà. Parlem de Castellnou dels Aspres, un dels secrets més ben amagats de la Catalunya Nord.

Castellnou està construït dalt d’un turonet, als peus d’un castell que dona nom al poble. Les primeres referències històriques de l’indret es remunten a finals del segle X i els seus habitants, els vescomtes de Castellnou, van ser durant bona part de l’edat mitjana una de les famílies més importants de la regió. 

📅 Què fer aquest cap de setmana a Barcelona?
 

🧘‍♂️ Aquest temple budista sembla de Tailandia, però és prop de Barcelona. No t'ho perdis!
 

Avui, a Castellnou amb prou feines hi viuen unes 400 persones, però el poble no ha perdut bona part del seu encant medieval i passejar pels seus carrers, estrets i empedrats, plens d’escales, és com fer un petit viatge en el temps. Els cotxes no hi poden circular, però hi ha un pàrquing gratuït a l’entrada del poble. Les cases estan restaurades amb gust i algunes d’elles acullen artistes i artesans que han trobat a Castellnou el seu indret de tranquil·litat i inspiració.

Què veure a Castellnou dels Aspres?

Castell de Castelnou

Al capdamunt del poble hi ha el Castell de Castellnou. Va ser durant anys la capital administrativa i militar del comtat del Vallespir, una fortificació impressionant, avui força restaurada, però que manté les dimensions i l’encant d’un passat gloriós. Tot i això, va ser assaltat diverses vegades, sobretot en l'època de les lluites entre els reis de Mallorca i Aragó entre el 1285 i el 1295.

De fet, el castell va quedar deshabitat al segle XVIII i moltes de les pedres de l’edifici i les muralles es van fer servir per construir les cases de Castellnou. El 1981 un incendi causar greus desperfectes a les restes del castell i es va començar un treball per rehabilitar-lo i obrir-lo al públic que va culminar el 1990.

El castell està obert cada dia d'11.00 h a 17.00 h a l’hivern i de 10.00 h a 19.00 h a l’estiu. Només tanca el mes de gener. Es pot visitar per lliure el castell restaurat i passejar pels jardins o apuntar-se a una de les visites guiades. Durant l’estiu també s’hi fan espectacles per acostar l’època medieval als més petits. A l’entrada també hi ha una petita caseta on es poden comprar els vins que s’elaboren amb els raïms de les vinyes del castell.

La Tour de Castelnou

torre de castelnou
torre de castelnou

Una antiga torre del segle XIII situada al nord-oest del poble, també coneguda com La Torre del Roc de Mallorca, et permetrà gaudir d’unes vistes excepcionals de la zona. Construïda d’una sola planta, aquesta torre de guaita es feia servir per vigilar la zona de possibles enemics que podien prendre posicions per la zona si no eren vistos a temps, a més de ser l’única manera de comunicar-se ràpidament amb la península Ibèrica mitjançant senyals de foc.

Boles de catapulta i ‘Cairous Peints’

Passejant pel poble trobaràs a diferents llocs boles de pedra rodones, antigues boles que es llançaven des de les catapultes. Aquestes daten dels setges que van fer els reis de Mallorca a aquest poble l’any 1286 i el 1314.

També podràs observar unes pedres vermelles, ‘Cairous Peints’ pintades amb símbols blancs fets de calç a diferents cases residencials. Aquests símbols pretenien protegir la gent de la mala sort, malalties i altres mals que els poguessin afectar, tradició popularitzada el segle XVIII que es creu que prové de l’illa de Mallorca.

L'església de Santa Maria del Mercadal

iglesia santa maria del mercadal
iglesia santa maria del mercadal

Lleugerament apartada del poble, 100 metres, l'església de Santa Maria del Mercadal és una construcció que data del segle XIII d'estil romànic tardà. El nom de mercadal li ve donat perquè antigament, al cantó de l'església s'hi celebrava el mercat del poble que abastia a diferents pobles de la regió per la seva situació estratègica entre les comarques de Vallespir, el Conflent i el Rosselló. L'any 1927 aquesta església va ser declarada Monunent històric de França.

Degusta la seva gastronomia

A Castellnou dels Aspres són productors de diferents delícies gastronòmiques. Formatges de cabra o ovella, acompanyats d’un bon vi o un bon raig d’oli d’oliva són algunes de les especialitats del poble, a més dels cargols. Podràs visitar diverses explotacions on els mateixos productors t’expliquen com elaboren els seus productes mentre fas un tastet de les seves creacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!